Izvor: B92

Na najatraktivnijem hektaru građevinskog prostora u Beogradu, nadomak Kalemegdana, sa izlazom na Knez Mihailovu, Rajićevu i Uzun Mirkovu ulicu, planirana je izgradnja prvog hotela sa pet zvezdica u centru prestonice, tržnog centra i podzemnih garaža.

Izvor: Večernje novosti

U februaru Izraelci konačno počinju da grade luksuzni objekat u centru grada. U kompleksu, površine 58.000 kvadrata - hotel, tržni centar, podzemne garaže

RADOVI na modernom građevinskom kompleksu, površine oko 58.000 kvadratnih metara u Rajićevoj ulici, konačno počinju u februaru, potvrdila je izraelska kompanija "Aštrom internacional" za "Večernje novosti". Na najatraktivnijem hektaru građevinskog prostora u Beogradu, nadomak Kalemegdana, sa izlazom na Knez Mihailovu, Rajićevu i Uzun Mirkovu ulicu, planirana je izgradnja prvog hotela sa pet zvezdica u centru prestonice, tržnog centra i podzemnih garaža. Glavni investitor je firma "ABD d.o.o", beogradski ogranak kompanije "Aštrom internacional".

Ekskluzivni plac u Rajićevoj već godinama predstavlja ruglo u centru i zaštićenoj zoni Knez Mihailove ulice. Išarana limena ograda skriva ogromnu rupu koja se u međuvremenu pretvorila u blatnjavo jezero koje bi moglo da ugrozi i stabilnost okolnih zgrada. Radovi u Rajićevoj su više puta najavljivani, a zatim odlagani zbog istraživanja arheoloških ostataka iz rimskog perioda na ovoj lokaciji i zbog sporova sa Udruženjem građana za povraćaj imovine. Investitori kažu da su arheolozi konačno završili svoj posao i da radovi sigurno počinju u februaru.

- U projekat izgradnje u Rajićevoj ulici ABD planira da uloži oko 100 miliona evra, angažuje domaće kompanije i zaposli nekoliko stotina ljudi u tržnom centru i hotelu – rekli su u izraelskoj kompaniji. - Zahvaljujući ovoj investiciji, prestonica će dobiti najsavremeniji, najlepši i najluksuzniji tržni centar, hotel sa pet zvezdica i garaže sa 600 parking mesta. Kompleks će biti izgrađen po najvišim svetskim standardima, posetioci će imati jedinstvenu priliku da uživaju u pogledu na grad i Kalemegdan, a projektom je obuhvaćena i izgradnja novog depoa Biblioteke grada Beograda.

Na lokaciji u Rajićevoj, ABD je već obavio pripremne radove - izmešteni su elektrokablovi sa gradilišta, porušeni pomoćni objekti i izvedeni šipovi kao deo zaštitne konstrukcije koja će da zaštiti postojeće zgrade. Arhitektonsko rešenje kompleksa zasniva se na nagrađenom radu čiji su autori Milan i Vladimir Lojanica, u saradnji sa nadležnim institucijama.

- Gradnja će se odvijati u dve faze, a završetak radova planiran je do 2013. godine. Projekat je izrađen u skladu sa zahtevima modernih kompleksa sa jedne strane i zaštićenog istorijskog područja ulice Kneza Mihaila sa druge.

Za izgradnju prve faze kompleksa, kažu u ABD, od nadležnog Ministarstva pribavili su rešenje o odobrenju za izgradnju, dopunsko rešenje o odobrenju za izgradnju, potvrdu o prijavi za izvođenje pripremnih radova i potvrdu o prijemu potrebne dokumentacije i glavnog projekta.

GLOBALNI GRAĐEVINARI

U PREDUZEĆU ABD kažu da je njihova matica "Aštrom internacional" najveća privatna građevinska kompanija u Izraelu koja ima više od 40 godina iskustva i zapošljava 5.000 ljudi. - Kompanija "Aštrom internacional" jedan je od najuspešnijih globalnih koncerna, koji od 1969. godina sprovodi kapitalne infrastrukturne projekte na nekoliko kontinenata, gradeći aerodrome, mostove, luke, puteve, hotele, poslovne komplekse i objekte za stanovanje - navode iz ABD.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.