Izvor: B92

U srpsku prestonicu prvi put za novogodišnje praznike stižu brodovi za krstarenje. Tri luksuzna plovila dovode Nemce i Dance da osete čari pravoslavnih praznika

Izvor: Večernje novosti

TURISTIČKA sezona za brodove koji krstare Dunavom završena u novembru, ali tokom novogodišnjih praznika u Beograd će pristati tri broda. Prvi put, od kada u beogradsko pristanište stižu plovila, poželeli su Nemci, Austrijanci, Šveđani i Danci da u srpskoj prestonici osete čari novogodišnjih praznika.

U gradovima duž Dunava već godinama tokom decembra organizuju se krstarenja zbog božićnih vašara, koje Beograd - nema.

- Možda božićni vašari sa punčom i kolačićima od cimeta nisu u duhu pravoslavlja, ali i mi imamo atrakcije koje su strancima zanimljive - kažu u Turističkoj organizaciji Beograda. - Recimo, Beograd ima Ulicu otvorenog srca što nema nijedan evropski grad.

U programu krstarenja koje organizuje luksuzni brod "Rapsodija" napominje se da "prvi put idemo u Srbiju gde se slavi pravoslavni Božić i tamo ćemo doživeti neobičnu prazničnu atmosferu".

- Raskošni brodovi "Rapsodija" i "Klasika", koje pripadaju klasi četiri zvezdice, uploviće u Beograd nekoliko dana pred Novu godinu, a putnici će biti građani Nemačke i Austrije koji su za ovo krstarenje izdvojili od 1.000 do 2.000 evra - kaže Miona Čanković, direktor Putničkog pristaništa Luke "Beograd".- Beograd će oko novogodišnjih praznika posetiti i "Mali princ" na čijoj će palubi stajati Danci i Šveđani. Svi oni će osetiti praznično raspoloženje u našem gradu, jer su sami putnici sa brodova za krstarenje u anketama, Beograd ocenjivali kao izuzetno gostoljubivo mesto i sa odličnom atmosferom, a samom pristaništu dali odlične ocene. Nadamo se da će ih narednih godina biti sve više.

ZARADA OD VAŠARA

BOŽIĆNI vašari zapadnoevropskim prestonicama donose bogatu zaradu. Trenutno se, recimo, u Beču još od novembra održava 21 vašar koji privlače turiste. Slično je i u Budimpešti, Bratislavi i nemačkim gradovima. Istraživanja su pokazala da se za božićne poklone u zapadnoj Evropi po osobi potroši 360 evra, jer se u proseku uruči po sedam poklona, a 20 odsto ljudi ih kupi još u novembru.

NAJBROJNIJI GOSTI

OVOGODIŠNJA sezona je počela 18. marta i završila se 19. novembra. Međunarodno pristanište Luke Beograd, u čije je renoviranje uloženo dva miliona evra, ugostilo je 390 brodova i oko 50.000 turista. Najbrojniji su gosti iz Nemačke, SAD, Velike Britanije, Danske i Švedske. Putnici se, u proseku, zadržavaju 14 časova u Beogradu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.