Izvor: B92

"Železnice Srbije" u nedelju, 12. decembra prelaze na novi red vožnje, koji će važiti do 10. decembra 2011. godine. Sve evropske železničke uprave od tog dana saobraćaće po novom voznom redu, obkavile su Železnice Srbije.

Po novom redu vožnje, predviđeno je da svakodnevno na srpskim prugama saobraća ukupno 508 vozova u međunarodnom i unutrašnjem putničkom saobraćaju.

U odnosu na važeči red vožnje u putničkom saobraćaju, jedna od najvećih novina jeste uvođenje u saobraćaj novog ICS (Inter City Serbia) voza na relaciji Beograd-Kraljevo-Beograd, pod komercijalnim nazivom "Raška".

ICS voz "Raška", polaziće svakodnevno iz Beograda u 14 sati i 55 minuta i dolaziće u Kraljevo u 18.45 sati. Iz Kraljeva će voz polaziti u 3.55 sati, a u beogradsku stanicu dolazak je, po redu vožnje, planiran u 7 sati i 38 minuta. U ovom vozu važiće Globalne cene karata, koje uključuju i rezervaciju sedišta. Karta u jednom pravcu na ovoj relaciji koštaće 700 dinara, a povratna 1120 dinara. Uz legitimacije SRB PLUS i RAIL PLUS, koje izdaju "Železnice Srbije", vozne karte biće 30 odsto jeftinije i koštaće 490 dinara u jednom pravcu, odnosno 980 dinara za povratno putovanje.

U međunarodnom putničkom saobraćaju, "Železnice Srbije" očuvale su sve direktne veze sa velikim evropskim gradovima, odakle se vozovima može stići do svih metropola na kontinentu. Tako se vozovima iz Srbije direktno i dalje može putovati do Minhena, Sofije, Filaha, Soluna, Budimpešta, Beča, Kijeva, Moskve, Praga, Bukurešta, Venecije, Ciriha, Istanbula, Skoplja, Zagreba, Ljubljane, Sarajeva i Bara.

Od novog reda vožnje doćiće i do izmena u međunarodnom putničkom saobraćaju. Umesto vozova koji su u dosadašnjem redu vožnje saobraćali na relacijama Beograd (21.15 sati) - Sofija i Beograd (21.50 sati) - Solun, od 12. decembra sa beogradske železničke stanice polaziće u 21.15 sati jedna kompozicija, sa direktnim vagonima za Sofiju, odnosno Solun.

U međunarodnom putničkom saobraćaju sa Crnom Gorom, prema novom redu vožnje, tokom zimske sezone, neće saobraćati vozovi sa polaskom iz Beograda u 13 sati i 10 minuta za Bar, iz Bara u 6 sati za Beograd, kao i kompozicije iz Niša (6.45 sati) za Bar i iz Bara (12.20 sati )za Niš. Direktna kola iz Subotice (Novog Sada) za Bar, tokom zime,umesto u 18.40 sati polaziće u 16.58 sati,dok će polazak iz Bara u 19.10 sati za Suboticu biti ukinut.

Od 12. decembra u lokalnom putničkom saobraćaju biće uveden novi voz iz Kikinde za stanicu Beograd Dunav, sa polaskom u 04.30 sati, kao i iz stanice Beograd Dunav u 11.30 sati za Zrenjanin, uz mogućnost presedanja u drugi voz za Kikindu.

U sistemu gradske železnice "Beovoz" garnitureće saobraćati na linijama : Inđija - Pančevo Vojlovica, (Velika Plana) Mladenovac - Pančevo Vojlovica i Valjevo-Pančevo Vojlovica.

U teretnom železničkom saobračaju novi red vožnje planiran je tako da prati dalji trend rasta prevoza robe na srpskim prugama u 2011. godini i omogućava planirani transport od oko 13,4 miliona tona robe, što će biti za oko šest odsto više nego u 2010.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.