Izvor: B92

Inicijativu za obnovu centralnog gradskog parka pokrenula je vlada Republike Azerbejdžan. – Vrednost investicije za projekte i radove koje finansira ova kavkaska država je 2.000.000 evra

Izvor: Politika

Obnova većeg dela Tašmajdanskog parka, na koju se čeka već godinama, trebalo bi da počne danas. Inicijativu za uređenje ovog centralnog gradskog parka pokrenula je vlada Republike Azerbejdžan koja praktikuje da prijateljskim zemljama donira infrastrukturne objekte i obično su to parkovi. O ovoj donaciji postignut je međudržavni dogovor, a park bi trebalo da bude završen do 15. aprila 2011. godine. Suma koja je potrebna za projekte i radove koje izvodi srpska strana iznosi 2.000.000 evra sa PDV-om, saznaje „Politika”. S obzirom na to da Vlada Azerbejdžana daje donaciju predstavnici ove zemlje izrazili su molbu da u parku bude podignut spomenik Gajdaru Alijevu, prvom predsedniku nezavisne države Azerbejdžan, a da srpska strana odabere ličnost koja zavređuje da dobije spomenik u parku. Na sednici Skupštine grada odlučeno je da to bude Milorad Pavić, srpski pisac koji je preminuo prošle godine.

– Vlada Azerbejdžana je angažovala Arhitektonski fakultet i profesora arhitektu Jovana Mitrovića, da sa srpske strane projektuje obnovu Tašmajdana. Preduzeće CIP će raditi kontrolu i nadzor nad radovima, a u ime kavkaske države kao autor projekta i nadzorni organ nad projektovanjem i izvođenjem radova imenovan je arhitekta Eldar Gusejnov.Vlada ove azijske republike, za partnera i predstavnika investitora u obnovi parka izabrala je u tursku firmu „Efekta”, i preko nje realizuje investiciju obnove ove zelene oaze. Preduzeće „Zelenilo Beograd” preuzelo je obavezu da, zajedno sa svojim kooperantima, realizuje ovaj projekt – rekao je Dejan Vasović, pomoćnik gradonačelnika i gradski arhitekta.

Za radove i obnovu parka, površine oko pet hektara, dobijena je saglasnost Sekretarijata za komunalne poslove, a za postavljenje spomenika odluku je donela Skupština grada Beograda. Predviđeno je da se spomenici postave sa jedne i druge strane centralne staze Tašmajdanskog parka ka Beogradskoj ulici. Izradu oba spomenika preuzela je vlada Azerbejdžana i pokloniće ih našem gradu, dok je odlučeno da sav ostali materijal koji će se koristiti za uređenje parka bude iz Srbije. Spomenici će biti visoki oko tri metra i biće izrađeni u bronzi. Autor oba spomenika biće profesor iz Bakua, vajar Natig Alijev.

Projekat obnove Tašmajdana urađen je još pre tri godine. Njime je bilo predviđeno da se poprave staze, stepeništa i igrališta, zameni parkovski mobilijar, obnovi zelenilo, posadi nova vegetacija, a ovaj novi projekat se u potpunosti oslanja na njega.

– U planu nam je da obnovimo postojeće staze koje su u jako lošem stanju i koje predstavljaju opasnost za šetače, da uklonimo stabla koja su bolesna, osušena, ona ispod čijih gustih krošnji ne može ništa da raste i da na taj način prosvetlimo park i uradimo obnovu trave i posadimo cvetne aleje. Predviđena je sadnja i novih stabala tamo gde to uslovi dozvoljavaju, zatim izrada dva velika najmodernija dečja igrališta, sa posebnom podlogom i novim rekvizitima za dečju igru. Jedno od igrališta biće uređeno za decu manjeg uzrasta, a drugo za stariju decu – objašnjava Radovan Draškić, direktor „Zelenila Beograd”.

Posebno će biti uređen kutak za penzionere i deo parka namenjen turistima.

– Planirano je da se kompletno obnove dva toaleta, zameni rasveta, postavi posebno dizajniran parkovski mobilijar namenjen baš za Tašmajdan i uvede video-nadzorkako bi sprečili krađe i uništavanje u parku – napominje Draškić.

----------------------------------------------

Gajdar Alijev, prvi predsednik nezavisnog Azerbejdžana

Gajdar Alijev, postao je predsednik Azerbejdžana u junu 1993. godine u vreme kada je zemlji pretila mogućnost izbijanja građanskog rata. Pre nego je Azerbejdžan 1991. godine postao nezavisan Alijev je godinama bio visoki funkcioner bivšeg SSSR-a. Umro je 2003. godine, a na funkciji ga je nasledio sin Ilham. Veliki broj ulica, trgova, šoping centara, parkova, aerodrom u ovoj državi na južnom Kavkazu nose njegovo ime.

----------------------------------------------

Azerbejdžan bogat naftom i gasom

Azerbejdžan je država na južnom Kavkazu i izlazi na Kaspijsko jezero. Glavni grad je Baku. Ima površinu 88.600 kvadratnih kilometara i oko devet miliona stanovnika. Bogat je naftom i zemnim gasom. Azerskim jezikom govori većina stanovnika, a najzastupljenija religija je islam. Većina muslimana u Azerbejdžanu su šiiti.

----------------------------------------------

Na Tašmajdanu obnarodovan hatišerif

Tašmajdan na turskom jeziku znači kamenolom, kamenito polje.Na mestu današnjeg parka nekada se nalazio majdan iz koga je vađen kamen za izgradnju prvih kuća u Beogradu, a potom je tu preseljeno i staro groblje sa Zelenog venca. Na Tašmajdanu je 1830. godine obnarodovan sultanov hatišerif kojim je Srbiji priznata politička samouprava, odnosno unutrašnja nezavisnost. U 19. veku je za vreme bombardovanja u majdanskim hodnicima bio zbeg, 1914. tu su sklanjani ranjenici. U Drugom svetskom ratu Nemci su odatle komandovali odmazdom nad Beogradom, a od tašmajdanskog prostora napravili su sabirni centar odakle su beogradske Jevreje vodili na streljanje. Izgradnja parka počela je 1950. godine i trajala je do 1954. Branka Vasiljević

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.