Izvor: B92

Situacija u Grčkoj juče se neznatno popravila, a našim turistima koji su ostali bez goriva u pomoć su pritekli domaćini koji im poklanjaju benzin.

Izvor: Blic

Benzinske pumpe su mahom bile "suve", jer se oko 35.000 grčkih prevoznika oglušilo o odluku vlade u Atini o uvođenju radne obaveze i nastavilo štrajk koji su otpočeli u ponedeljak. Iako pojedini naši turisti javljaju da je situacija sve bolja i da ne treba paničiti, redovi na pumpama u letovalištima u kojima boravi između 150.000 i 170.000 turista iz Srbije bili su juče prava slika Grčke.

Nestašicom goriva najviše je pogođen severni deo zemlje, pre svega oblast Halkidikija, gde se i odmara najviše naših građana.

Biljana Popović, čitateljka "Blica", koja je preksinoć doputovala sa Halkidikija, kaže da problem sa gorivom uglavnom postoji u manjim mestima kao što su Pefkohori, Hanioti i Polihrono.

- Međutim, prolazeći kroz Solun videla sam da na svakoj benzinskoj pumpi goriva ima, tako da bi naši građani koji su u Grčkoj trebalo da imaju dovoljno benzina da se dovezu do nekog većeg mesta - kaže Biljana.

Da se veće nestašice u Solunu ne osećaju potvrđuje i Igor Zlatojev, koji živi u tom gradu.

- Ne znam kakvo je stanje u letovalištima, ali se nestašice u Solunu ne osećaju, jer izgleda ima švercera. Na jednoj pumpi sam jutros video ogromnu gužvu, koje inače nikad nema, pa pretpostavljam da je ta pumpa jedna od malobrojnih koje i dalje rade. Iako nisam vozač, imam utisak da u samom Solunu nema velikih problema sa gorivom - kaže Igor.

Beograđanka Brankica M., koja letuje u mestu Kasiopi na Krfu, kaže da panike nema ni u nekim manjim mestima.

- Ljudi se na Krfu normalno ponašaju, jer goriva uglavnom ima. Redovi su se jutros mogli videti samo na dve pumpe u većim mestima na Krfu, ali ne zbog nestašice, već zbog niže cene benzina. Uznemirenost jedino vlada kod trgovaca, jer se zalihe namirnica i vode troše, pa bi, ukoliko isporuke budu obustavljene, tokom narednih nekoliko dana moglo doći do nestašica. Ipak, svi se ovde nadaju da će takav scenario sprečiti grčka vlada - priča Brankica.

Milan Dimitrijević, generalni konzul Srbije u Solunu, kaže za "Blic" da područja na kojima borave srpski turisti za sada nisu ugrožena kada je u pitanju snabdevenost hranom, pićem i bolničkom opremom. A situacija je, kaže, nešto stabilnija i kada je u pitanju gorivo.

- Grčke vlasti su imale puno razumevanja kada je u pitanju forsiranje snabdevanja područja u kojima borave naši građani, tako da sukcesivno tokom dana u severne delove zemlje stiže po jedna cisterna goriva - kaže Dimitrijević i dodaje da su od velike pomoći i meštani koji našim turistima pomažu sa onoliko goriva koliko im treba da stignu do prvog većeg mesta ili granice, ali i turoperateri koji uskaču u pomoć ponudom smeštaja.

- Od velike pomoći su i naši mediji koji su savetovali čitaoce da u Grčku ne ulaze praznih rezervoara, što su oni koji su juče i danas stigli i poslušali, tako da se mnogi koji su ostali bez goriva, za potrebnu količinu sada snalaze kod njih. Zbog svega toga broj poziva koje primamo od naših građana dosta je manji nego juče, i u ovom momentu imamo svega nekoliko nerešenih slučajeva - kaže Dimitrijević.

U pitanju su, kaže, tri porodice na Tasosu koje je konzulat uputio na turoperatere koji treba da im obezbede gorivo ili da ih odvezu, i jedna osoba koja se nalazi u Olimpija Biču na putu ka Stavrosu, koja se javila da za pet dana treba da napusti letovalište, ali je ostala bez goriva.

- Ipak, najugroženiji su oni koji borave na Stavrosu, Asprovalti i Vrasni, koji su najudaljeniji i do njih se najteže dolazi - kaže Dimitrijević.

Generalni konzul Srbije u Solunu, međutim, ističe da je optimista i da očekuje da će se grčki sindikalci uskoro oglasiti sa prekidom štrajka, što će rešiti problem snabdevenosti gorivom u letovalištima.

U svakom slučaju, savet za one koji danas kreću put Grčke jeste da na izlaznim pumpama u Makedoniji, možda čak ne na poslednjoj, da se ne bi stvorila gužva, napune rezervoar i prištede gorivo tokom prvih dana boravka dok se ne vidi razvoj situacije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.