Izvor: B92

Vozači koji planiraju da putuju na more, trebalo bi da budu pažljivi u Crnoj Gori, Bugarskoj ili Grčkoj zbog mnogobrojnih opasnih deonica na putevima na kojima postoji rizik od saobraćajne nesreće. Posebnu pažnju trebalo bi obratiti na deonicu od Zlatibora prema Novoj Varoši i prilazu graničnom prelazu Brodarevo sa Crnom Gorom, a potencijalnu opasnost predstavljaju deonice kod Predejana i Ranutovca prema granici sa Makedonijom, odnosno mesta Dolac i Dimitrovgrad na magistralnom putu prema Bugarskoj.

U Saobraćajnoj policiji kažu za „Blic“ da su zbog početka sezone godišnjih odmora kontrole na putevima već pojačane.

"U narednim danima očekuju se povećane gužve i zato želimo pre svega preventivno da delujemo. Naročito ćemo kontrolisati puteve koji vode prema turističkim odredištima, Ibarsku magistralu, Koridor 10 i magistralne puteve kao i one u većim naseljenim mestima. Madamo se da će broj poginulih i povređenih biti značajno smanjen u odnosu na ranije godine", kažu u saobraćajnoj policiji.

Nadležni kažu da je stanje na srpskim putevima nije idealno, ali je znatno bolje nego prethodnih godina. Sagovornik „Blica“ iz JP „Putevi Srbije“ kaže da je broj crnih tačaka na putevima poslednjih godina sa 262 smanjen za 40, a da će se u narednom periodu njihov broj smanjiti za još 70 odsto.

"Kada će to tačno biti ne mogu da tvrdim jer zavisi od finansijske situacije. Pravi posao nam tek predstoji. Tu pre svega mislim da izradu studije po standardima EU o crnim tačkama, kao mestima sa najvećim brojem saobraćajnih nesreća, što će biti gotovo početkom 2011. godine. Nakon toga krenućemo u realizaciju saniranja tih deonica", kaže naš sagovornik.

Demir Hadžić iz Ministarstva za infrastrukturu navodi da je na mnogim deonicama urađen asfalt, kao i saobraćajna signalizacija, tako da na putevima prema granici sa Bugarskom i Makedonijom nema mnogo rizičnih deonica.

"Recimo, prema Makedoniji vozi se autoputem do Leskovca, dok se posle nastavlja magistralni put koji je u dobrom stanju. Ali i na njemu treba biti oprezan, pre svega mislim na poštovanje ograničenje brzine", kaže Hadžić.

On, međutim, navodi, da celokupna bezbednost na putevima zavisi i od ponašanja vozača. "Neće dobar put nekome spasiti život ukoliko krene u preticanje preko pune linije u krivini, ili ukoliko vozi pod dejstvom alkohola. Ibarska magistrala je gotovo celom svojom dužinom opasna, iako su neke deonice rađene prethodnih godina. Ima mnogo naseljenih mesta, pešaka, biciklista i trakorista. Pošto vozači tu moraju da voze sporije, po pravilu u nastavku putovanja pokušavaju da nadoknade izgubljeno vreme. Zato i dolazi do nebezbednog preticanja, prebrze vožnje i umora koje uzrokuju nesreće", smatra Demir Hadžić.

I saobraćajna nesreća u kojoj su 2. juna poginuli Milivoje Vuković (55) i njegova supruga Mira(56) kao i otac Radoljub (74), svi iz Raške, nažalost ukazuje koliko je Ibarska magistrala opasna. Do tragedije je došlo na mestu Batina kada je Milivoje u blagoj krivini skrenuo sa druma, naleteo na metalnu ogradu mosta, automobil se prevrnuo i potom pao na krov u korito potoka.

Milan Božović iz Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja upozorava da je, uprkos radovima, stanje na pojedinim deonicama prema Crnoj Gori veoma loše i da predstavlja rizik za vozače.

"Deo puta od Zlatibora prema Novoj Varoši na kome se izvode radovi nije pravilno obezbeđen. Kada se neko spušta niz Zlatibor brzinom između 60 i 80 kilometara na sat nailazi na most na kome nema asfalta. Problem je što se prvo nailazi na rupu, pa tek onda na saobraćajni znak", objašnjava Božović.

On kaže da i kružni tok kod Čačka koji je nedavno urađen nije pravilno obeležen i obezbeđen, a da veliku opasnost predstavlja i prilaz graničnom prelazu Brodarevo.

"U tom mestu nema ulične rasvete, pa se događa da posle nekoliko sati puta po mrklom mraku ulazite u mesto gde se pešaci šetaju magistralom. To je veliki rizik za vozače, kao i prilaz graničnom prelazu, gde se formiraju kolone vozila, pa se dešava da neosvetljeni kamioni stoje na kolovozu i to u krivini", kaže Božović.

Opasnih deonica ima mnogo i u Crnoj Gori gde je po opštim ocenama kvalitet kolovoza lošiji nego u Srbiji. Samo u jednom danu na crnogorskim drumovima poginulo je sedam osoba.

Izbegavati vožnju noću

Zorica Bilibajkić iz Auto-moto saveza Srbije kaže za „Blic” da se povećane gužve prema Crnoj Gori i na graničnim prelazima sa Bugarskom i Makedonijom tek očekuju, kao i da nema velikih radova na putevima koji vode prema turističkim destinacijama. "Ipak, vozači bi pre polaska na odmor trebalo da naprave detaljan plan i da se informišu o tome da li eventualno negde ima radova, zastoja ili preusmerenja saobraćaja. Na put je najbolje krenuti odmoran, u ranim jutarnjim satima, a ne noću, kako mnogi vozači vole. Nikako ne konzumirati alkohol ili lekove jer čak i „kafetin” može uticati na pad koncetracije. Takođe, preporučuje se odmor na svakih 100 do 150 kilometara, unos što više tečnosti, najbolje obične vode", kaže Zorica Bilibajkić.

Autor / Izvor - P. Z. Veličković / BlicOnline

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.