Izvor: B92

U temelje novog mosta kod Beške već je ugrađeno oko dve trećine od predviđenih 65.000 kubika betona

Izvor: Politika

Konačno se naziru obrisi novog mosta na Dunavu kod Beške, koji se podiže tik uz postojeći, uporedo sa nastavkom izgradnje severnog kraka Koridora 10. Sudeći prema dosadašnjoj dinamici radova, ovaj objekat – po konstrukciji i veličini, sa dužinom od 2,2 kilometra, isti kao i stari most – biće završen do početka maja sledeće godine. To potvrđuje i Milorad Stevanović, rukovodilac radova koje, sa nizom kooperanata, izvodi austrijska firma „Alpina“, navodeći da je u premošćavanje Dunava na ovom mestu do sada ugrađeno oko 40.000 kubika betona, što predstavlja bezmalo dve trećine od ukupno predviđene količine. Neimari će u ovaj objekat još ugraditi i oko 1.500 tona raznih kablova, kao i 6.500 tona čeličnih armatura.

– Ovo je po značaju i složenosti veoma zahtevan posao koji iziskuje i veliko multinacionalno angažovanje i znanje. Otuda su, pored radnika iz Srbije, angažovane i ekipe iz Austrije, Engleske, Malezije, Hrvatske i Mađarske. Radi se svakodnevno od jutra do mraka, ’punom parom’ i za sada nema sumnje da dogovoreni rok završetka izgradnje neće biti ispoštovan – ističe inženjer Stevanović.

Prema rečima direktora projekta Slobodana Mitrovića iz „Alpine“, na levoj, „bačkoj“, obali Dunava već su postavljeni svi noseći šipovi i stubovi, kao i 14 polja od po 45 metara za gornju konstrukciju mosta.

– I na desnoj, ’sremskoj’, obali su postavljeni šipovi i temelji, a ovih dana se privode kraju i radovi na stubovima budućeg mosta. Budući da je isti posao urađen i u samom rečnom koritu, sada pripremamo i montiranje skele za konzolno betoniranje osnove buduće platforme za ovu saobraćajnicu. Uporedo se radi i na specijalnoj konstrukciji za sanaciju klizišta u neposrednoj blizini mosta – kaže Slobodan Mitrović.

Predviđeno je, inače, da se sa izgradnjom novog mosta kod Beške, do početka maja sledeće godine, završi i ceo severni krak Koridora 10, uključujući i obilaznicu oko Novog Sada. Tako će Srbija imati šest traka autoputa od Beograda do Horgoša i od Subotice do Kelebije.

P. Koprivica

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.