Izvor: B92

Avalski toranj, koji je srušen za vreme Nato bombardovanja SR Jugoslavije, svečano je otvoren 21. aprila na istom mestu na kome se i nalazio. Nova građevina visoka je 204,5 metara, što je za metar više od stare.

Ovu činjenicu potencirali su govornici na otvaranju, pronalazeći u njoj paralelu sa razvojem zemlje. U prisustvu nekoliko hiljada građana, predsednika Srbije Borisa Tadića, državnog i vojnog vrha, gradonačelnik Đilas je rekao da smo zajedno napravili ovaj toranj i da zajedno možemo da napravimo Srbiju onakvu kakvu zaista želimo. Predsednik Tadić je istakao da se sa tornja pruža divan pogled na sve četiri strane sveta i da uz malo mašte sa vrha može da se zamisli cela Srbija.

Za izgradnju novog tornja utrošeno je 5.000 metara kubnih betona i oko 500 tona armature, a njegova konstrukcija može da izdrži i jake zemljotrese.

Na 120. metru nalazi se restoran površine 100 metara kvadratnih, a posetioce će do vidikovca koji se nalaza na 124. metru prevoziti dva lifta brzinom od 3 metra u sekundi.

Elektrooprema ugrađena u ovo zdanje predstavlja najmoderniji sistem te vrste, jedan od sedam takvih u Evropi. Toranj je osvetljen od temelja do vrha zahvaljujući agregatima, tako da ne može ostati bez napajanja električnom energijom.

U prilaznu stazu tornju biće ugrađeno 200 otisaka dlanova najzaslužnijih donatora i učesnika akcije "Izgradimo toranj na Avali". Prva je svoj otisak ostavila (sada pokojna) slikarka Olja Ivanjicki a tu su i dlanovi petorice akademika - Matije Bećkovića, Milorada Pavića, Dušana Kovačevića, Toneta Serafimovskog i Vladimira Veličkovića - kao i tenisera Ane Ivanović i Novaka Đokovića.

Izgradnja novog tornja počela je 2005. godine, a završena je u novembru 2009, prema projektu arhitekata Uglješe Bogunovića, Slobodana Janjića i konstruktora Milana Krstića, tvoraca starog Avalskog tornja.

Projekat i nadzor radova povereni su Saobraćajnom institutu CIP, a izvelo ih je građevinsko preduzeće "Ratko Mitrović".

 

Za pregled interaktivne panorame potreban je Adobe Flash Player i aktiviran JavaScript.

Stari toranj bio je jedan od najlepših na svetu

Stari avalski toranj projektovan je 1959 -1960. godine, građen od 1961. do 1964, a otvoren je 1965. Bio je visok 202,8 metara i smatran je jednim od najlepših TV repetitora u Evropi i svetu.

Bio je jedini toranj na svetu koji je za presek imao jednakostranični trougao, simbol srpskog tronošca za sedenje.

Iako je Beograd poznat kao grad na velikim i lepim rekama i šumovito pobrđe Avala, sa vrhom od 511 metara nadmorske visine može da bude lepa turustička atrakcija. Sam predeo je bogat prirodnim, ali i istorijskim i kulturnim nasleđem i nalazi se na samo 15 kilometar od Beograda.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.