Izvor: B92

Uskršnje blagdane na hrvatskom Jadranu provodi više od 50.000 gostiju, uglavnom stranih, najviše u Istri, Kvarneru i Dubrovniku.

S obzirom da je Uskrs ove godine pao nešto ranije turistički djelatnici su poprilično zadovoljni, jer Uskrs je obično i prva orijentacija za ljetnu sezonu koja bi prema 'prvim turističkim lastama' mogla biti slična prošlogodišnjoj, a to znači - solidna.

Direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Kvarnera, Gordana Medved, kaže da bi se po prvim turističkim znakovima na Jadranu moglo zaključiti slijedeće:

„Kao da ide jedna 'uobičajena turistička godina, međutim – takvih više nema!“

Pa, ipak, prve brojke su ohrabrujuće, u Istri 19.000 'uskršnjih turista', Pula je ovih dana jako oživjela, a i Kvarner.

„Na Kvarneru je oko 14 tisuća gostiju, negdje na razini prošlogodišnjih. Otvoreno je 85 objekata. To su , već, tradicionalno za Uskrs, Talijani, Slovenci, Austrijanci, Nijemci i domaći gosti, Hrvati.“

Ima li možda nešto više gostiju iz regije, kako je nedavno najavio i srbijanski predsjednik Boris Tadić, koji se, baš u Opatiji, prvi put susreo s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem:

„On je rekao da je prvi srbijanski turista, što je simpatično, međutim pretpostavljam da nije baš prvi, jer Opatija radi cijelu godinu. Inače, Opatija, Kvarner i Istra bilježe zadnjih godina pojačanu posjetu srbijanskih turista, iako je to još uvijek vrlo malu u ukupnom udjelu, ali stopa rasta je visoka i zato su ove godine i posjetili beogradski sajam turizma i, kao regija Kvarner, dodatno se predstavili. Očekujemo da se to tržište i dalje pojačava.“

No, teško je bilo što preciznije prognozirat jer se turisti sve više odlučuju za 'last minute' aranžmane i može se reći da se nešto dogodilo, tek kad se dogodi. A prvi kruzeri u Dubrovniku dogodili su se ove godine dosta rano, već početkom ožujka. Voditelj promocije Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Dubravko Milošević:

„Da, da kruzeri su već počeli stizati...“

No, suzdržan je u dugoročnijim prognozama:

„To se još ne zna. Ja sam jučer bio na aerodromu i baš je sletio jedan 'low cost“ iz Španjolske pun-puncat. Al' što će bit, kako će bit, vidjet ćemo.“

U makarskim hotelima jedno 400-500 gostiju, kao i lani, kaže direktor Turističke zajednice Davor Glavina, uglavnom Nijemaca, Austrijanaca, i, naravno, susjeda iz Bosne i Hercegovine:

„Oni se ne najavljuju, oni samo dođu," smijući se kaže Glavina. "Pa, da, njima je to blizu, kao što je Talijanima i Slovencima blizu Istra i Kvarner, tako i mi imamo svoje zaleđe.“

"Evo, ja sam Bosanka, ali živim u Hamburgu, ali za Uskrs često dođem na Jadran. Ma, prelijep je."

Splitsko–dalmatinska županija, oko 4000 gostiju, otvoreno 75 hotela, možda, kaže direktor Turističke zajednice Mili Radović oko 1000 gostiju manje, ali prošle je godine i Uskrs bio kasnije:

„Autocesta je za Dalmaciju puno, puno napravila i, iako je oko 200 km južnije Kvarnera, ipak je to sada plaža za srednju Europu.“

Polupansion u hotelima kreće se od 35 eura do maksimalno 60, sto u usporedbi s mediteranskim zemljama i nije jeftino.

„Ma, lako ćemo mi za cijene, ali nama je pala kvaliteta, od hotela, do restorana, gostiona. Malo smo se općenito 'zapustili'. Znate, ima ovih restorana koji rade cijelu godinu i oni još drže kvalitetu, ali ljeti, ovi sezonski, bože sačuvaj!“ kaže Glavina.

Lucija Gluščević iz Generalturista, jedne od najvećih hrvatskih turističkih agencija, kaže da im je Jadran za Uskrs bio najtraženiji, produljeni trodnevni uskršnji vikend u hotelu sa 3 zvjezdice na Krku je recimo, iznosio 600 kuna po osobi (90 EUR) što se smatra vrlo povoljnom prilikom.

Ali, upozorava Gluščević, mediteranske zemlje su Hrvatskoj i ove godine velika konkurencija, snizile su cijene i za 400 eura po osobi može se dobiti 8 dana u nekim hotelima, uključujući i avionsku kartu:

„To je Tunis, pa Grčka, Španjolska. Ma, to je divota koliko su to jeftini aranžmani. Evo, recimo, Tunis, 7 dana za 2 900 kuna, (400 eura) 'all inclusive' hotel, prijevoz zrakoplovom, plus aerodromske pristojbe. Dakle, sjajna, sjajna cijena.“

30-godišnju Helenu smo zaustavili na zagrebačkom Glavnom kolodvoru baš na putu prema Rijeci, a potom Krku. Kaže da već tradicionalno odlazi na more za Uskrs, pronađe uvijek jeftinije aranžmane, čak je i zadovoljna smještajem, ali uočava puno drugih problema:

„U hrvatskim turističkim destinacijama još uvijek je premalo sadržaja. Uglavnom su to plaža, more i kafići i to kafići koji se zatvarju u 11 uveče i – gotovo. Ostaje more i sunce i –to je to.“

Ankica Barbić-Mladinović

Izvor: Slobodnaevropa.org

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.