Izvor: B92

Predstavnici egipatske kompanije Oraskom, prvog zakupca tivatskog dijela poluostrva Luštice, mjesec dana nakon potpisivanja ugovora o zakupu predstavili su na Festivalu investicija u nekretnine u Pržnu svoje predloge i planove urbanizacije najljepših dijelova crnogorske obale.

Autorka: Branka Plamenac
Izvor: Monitor

Riječ je o jednoj od najvećih investicija u Crnoj Gori usmjerenoj u izgradnju stambenih, turističkih i pratećih kapaciteta na Luštici, čija je realizacija planirana u narednih petnaest godina.

UVEĆANJE TERITORIJE: Kao jedini učesnik na tenderu koji je raspisala Vladina firma Luštica Development - AD Podgorica, kupovinom oko 25.000 akcija čija je pojedinačna nominalna vrijednost bila 1,00 euro, ili 90 odsto vrijednosti kapitala, Egipćani su postali vlasnici Luštica Developmenta, registrovanog kao društva posebne namjene za izgradnju lokaliteta na jadranskoj obali, kome je Vlada Crne Gore ustupila na gazdovanje zemljišne parcele u državnom vlasništvu u selima Gošići, Radovići, Nikolići, Krašići, Milovići i Bogišići, ukupne površine 6.487.331 kvadrata, uz dodatnih 325.906 kvadrata koji su bili u vlasništvu Opštine Tivat.

Ugovor o prodaji 90 odsto emitovanih akcija kapitala emitenta pod nazivom LUDE, potpisali su 23. oktobra u vili Gorica predsjednik Vlade Milo Đukanović sa jedne i osnivač i predsjednik kompanije Orascom Samil Saviris u ime druge strane.

Drugi Ugovor o zakupu zemljišta na period od 90 godina i izgradnji kapaciteta na Luštici, pored premijera Đukanovića i Savirisa, potpisao je predsjednik Opštine Tivat Miodrag Kankaraš.

Vlada je najavila uvećanje teritorije koju će kontrolisati Orascom, dodjeljivanjem društvu Luštica Development novih 4.000.000 kvadratnih metara, „nakon rješavanja određenih otvorenih pitanja".

U tom slučaju, egipatski konzorcijum Orascom, čije je sjedište u Kairu, biće najveći pojedinačni vlasnik zemljišta na teritoriji Crne Gore s ukupnih 11 miliona kvadrata atraktivnog priobalnog prostora koje može izgraditi u komercijalne i turističke svrhe po sopstvenom nahođenju.

„Orascom je vodeći i iskusni međunarodni investitor u izgradnji integrisanih urbanih centara na Bliskom Istoku i Africi. Poznat je po izgradnji četiri grada - El Goura, Taba Heigts, 6th October city i Tala Zaliv", navodi se na sajtu Ministarstva finansija, čiji je ministar Igor Lukšić, bio predsjednik tenderske komisije za prodaju Luštice. Luštica je prvi investicioni poduhvat Orascoma na Jadranskom moru.

NOVA SELA I GRADOVI:Prema projektima koji su prezentirani na FREI-u, egipatski investitor i na Luštici primjenjuje svoj prepoznatljivi stil gradnje.
Na svojih sedam miliona kvadrata na poluostrvu obraslom bujnim mediteranskim zelenilom, borovima, maslinama i makijom, projektom pod radnim nazivom „Luštica - Trašte bay" Orascom namjerava podići nova sela, gradove, hotele i marine...

Predviđena je izgradnja novog grada u zaseoku Radovići, čija nevjerovatna arhitektura sa žutim zgradama i nebrojenim stanovima u njima, podsjeća na prenaseljene afričke gradove Maroka, Tunisa ili Alžira.

Taman kao da je Luštica pustinja kojoj trebaju oaze.

Ukoliko se planovi realizuju, bio bi to treće gradsko naselje „zatvorenih škura" u Tivtu. Prvi vikend-grad je Porto Montenegro Pitera Manka, drugi veliko stambeno-apartmansko naselje na elitnoj lokaciji tivatske Župe i konačno ovaj arapski grad na Luštici.
Budvanizacija zlokobno kuca na vrata Bokokotorskog zaliva!

Pored novog gradskog centra sa školama, bolnicom, muzejom i bibliotekom, koncertnom salom i pozorištem, te velikim šoping centrom i glavnom marinom s oko 100 vezova, duž zaliva Trašte planirana je gradnja sedam novih sela s velikim brojem rezidencijalnih vila, različitih stilova, od modernih do onih tradicionalnih. Ekskluzivne vile postavljene su na „pjeni od mora", dok ostale, poput novih seoskih naselja, pokrivaju zelena uzvišenja Luštice.
Planira se gradnja osam manjih hotela sa četiri ili pet zvjezdica, s ukupno 3.300 soba. Hoteli su locirani uz obalu ili na okolnim brdima s pogledom na oba zaliva, tivatski i Trašte bay.

Bogatu ponudu nekretnina, namijenjenih tržištu dopuniće tri apartmanska naselja, planirana na obali i u zaleđu gradskog centra.
Grad i sela okružuju golf tereni s 18 rupa i vilama, nekoliko tehničkih i servisnih zona, sportski centar, fudbalsko igralište, teniska akademija, jahački centar...

APARTMANI U KAMENOLOMU: U ponudi je i specifični spa centar smješten u kamenolomu! U vodi vještačke lagune podignute 15 metara od mora, smješten je takozvani „thalasso hotel"! Okružen apartmanima, uzidanim na litice kamenoloma!?

Prva faza izgradnje Luštice odvijaće se u roku od pet godina, navodi se na sajtu Orascoma. U tom periodu prioritet je gradnja gradskog centra s glavnim gradskim pristaništem, jednog manjeg hotela i golf terena.

Od gradnje turističkih kapaciteta visokog nivoa, kako su to najavili državni zvaničnici u svečarskoj atmosferi nakon potpisivanja „ugovora stoljeća", za sada nema ništa.

Crnogorskom turizmu su prijeko potrebni hoteli, a ne mrtvi sezonski gradovi i sela .

Luštica je poklonjena stranoj kompaniji od koje kratkoročno samo Vlada ima neke koristi. Od čiste komercijalne gradnje, koja se planira, štetu će imati svi. Trajno se uništava prirodna i kulturno istorijska cjelina čitavog zaliva Boke, koji se nalazi na listi 25 najljepših zaliva na svijetu.

Projekat Orascoma osigurava i nepovratno zagađenje zaliva, bez obzira kakva će infrastrukturna rješenja biti primijenjena.

Svečarski govor premijera Đukanovića u potpunoj je suprotnosti sa proklamovanim principima održivog razvoja na Crnogorskom primorju.

„Mislim da je ovo veoma važan dan za razvoj crnogorskog turizma. Podaci govore da je riječ o projektu koji će pokriti oko sedam miliona kvadratnih metara crnogorske teritorije, koji će angažovati oko 1,1 milijardu eura kapitala i koji će zaposliti oko 10.000 ljudi, dovoljno ubjedljivo govore. Mislim da ne treba dodati više ni riječ o značaju tog projekta za razvoj crnogorskog turizma..."

Posao je obezbijeđen za hiljade ugostiteljskih radnika, konobara, sobarica, kuvara, nosača loptica za golf, čuvara tuđih kuća, vila i apartmana...
Gotovo iste argumente, poput papagaja ponovili su i drugi govornici, ministar turizma Predrag Nenezić i gradonačelnik Tivta Miodrag Kankaraš.
Ministar turizma iznio je značajan podatak da je Vladin novi partner već uplatio 10 miliona eura!? Na ime čega i za koji period, nije objašnjeno. Kao što nije baš najjasnija ni konstrukcija ekonomske isplativosti za Crnu Goru projekta betoniranja Luštice.

U vrijeme kada čitav svijet ističe važnost očuvanja prirodnih resursa, najvećeg blaga svake države, kada elitni turizam pretpostavlja netaknuto prirodno okruženje za odmor, u ekološkoj i turističkoj državi Crnoj Gori, koja se prodaje u svijetu pod sloganom „divlja ljepota", pokrivanje betonom nekoliko miliona kvadrata dragocjenog priobalnog prostora, ističe se kao svojevrstan uspjeh.

Poseban aspekt projekta Luštica predstavljaju neriješeni imovinsko pravni odnosi s bivšim vlasnicima zemljišta na koje se Vlada Crne Gore nasilno uknjižila prilikom promjene katastra 1995. godine. Globalna Vladina akcija prisvajanja tuđe imovine širom zemlje najveća je sramota savremene države Crne Gore i najveća pljačka građana u posljednjih 20 godina.

Za čuđenje je da je kompanija poput Orascoma pristala da učestvuje u tome, da uđe u posao na zemlji otetoj od vlasnika koji su upućeni da u sudskim postupcima dokazuju svoja vlasnička prava.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.