Izvor: B92

Uprkos najavama, zakonski akt koji treba da uvede red u boemsku četvrt nije izglasan

Izvor: Politika

Nacrt kodeksa za ponašanje u Skadarliji promovisan je na aprilskim „Danima Beograda”, a uprkos najavama da će biti usvojen krajem oktobra, ovaj akt još nije ozvaničen. U Turističkoj organizaciji, koja je i pokrenula akciju uvođenja reda u boemski kvart, kažu da će kodeks uskoro biti izglasan. U međuvremenu, skadarlijskim ugostiteljima je ostavljeno na volju da li će u lokalima primenjivati predložena pravila.

Odredbe kodeksa se odnose na kompleks Skadarlije koji obuhvata Skadarsku ulicu od Bulevara despota Stefana do Dušanove, zatim Zetsku ulicu, Siminu, Gospodar Jevremovu i Ulicu Strahinjića bana od ugla Francuske do Skadarske.

– Prepoznatljivi simboli Skadarlije – zastava, karanfil, štap i žirado šešir ostaće nepromenjeni. Vreme održavanja programa na ulici i u restoranskim baštama ograničeno je do jedan sat posle ponoći odnosno kako bude definisano posle razgovora sa ugostiteljima – navedeno je u Nacrtu kodeksa u koji je „Politika” imala uvid.

Kao jedine vrste muzike pogodne za kaldrmisani ambijent navedene su izvorna narodna muzika, romanse i starogradske pesme, a mogu da se izvode isključivo uživo. Muzički ansambli mogu koristiti klasične, neozvučene instrumente dok su električni zabranjeni. Odeća u duhu boemskog ambijenta za članova grupe se – podrazumeva.

Prema Nacrtu kodeksa, svi njegovi potpisnici treba da u skladu sa opštim okruženjem ujednače boje tendi i da vode računa o cveću i održavanju žardinijera.

Strani turisti koji dolaze u našu prestonicu, često kao nedostatak turističke ponude Beograda navode nemogućnost kupovine razglednica. Na takvo stanje trebalo bi da bude stavljena tačka, budući da se u Nacrtu kodeksa eksplicitno navodi da u Skadarliji u toku cele godine mora biti organizovana prodaja cveća, razglednica, suvenira, kao i fotografisanje gostiju za uspomenu.

Svi objekti u Skadarliji stavljeni su pod zaštitu države kao spomenici kulture i nikakve intervencije građevinske prirode, prepravke i slično ne mogu započeti bez zakonom propisanih dozvola. U slučaju neimarskih radova neophodno je sve potpisnike Kodeksa mesec dana pre početka obavestiti o dužini i stepenu njihovog trajanja.

Kada je reč o unutrašnjem uređenju restorana, u boemskom duhu Skadarlije trebalo bi da uskladi jelovnike, stolnjake i ostale detalje koji će ovaj ambijent učiniti posebnim. Odelo osoblja treba da bude za svaki objekat specifično, i da ne štrči od opšteg okruženja. Kodeks, takođe, obavezuje ugostitelje da zaštite posetioce od neovlašćenih prodavaca semenki, cveća, srećki, suvenira i drugih predmeta tako što će im onemogućiti ulazak u restoran i baštu.

D. Vukotić

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.