Izvor: Tanjug

Hrvatska želi da graničnu kontrolu za građane EU od 1. jula pojednostavi i nada se skorom pristupanju Šengenskom sporazumu, što bi ovu zemlju moglo staviti pred izazove, ocenjuje austrijska novinska agencija APA.

Hrvatska 1. jula pristupa kao 28. država članica EU. Nakon toga granične kontrole prema susedima iz Unije - Italiji, Sloveniji i Mađarskoj neće automatski biti ukinite.

Trenutno Zagreb već pregovara sa Slovenijom i Mađarskom o uslovima za zajedničke granične kontrole, kako bi se pre svega u turističkoj sezoni omogućio brži prolazak, potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prema policiji, granične kontrole za građane EU na granicama ka zemljama članicama Unije, kao i Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, na aerodromima i lukama treba ubuduće jednostavnije da se odvijaju, dok će kontrole građana takozavnih trećih država prema propisima biti detaljnije.

U narednih dve i po godine Hrvatska želi da bude spremna za Šengen, najavio je premijer Zoran Milanović. To bi zemlju moglo staviti pred nove izazove imajući u vidu potrebu nabavke opreme i osoblja.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.