Izvor: B92

Sabor trubača u Guči, na kom se očekuje više od 50 trubačkih orkestara iz Srbije i inostranstva, održaće se od 5. do 11. avgusta, najavili su danas organizatori.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare u Turističkoj organizaciji Srbije, učesnici iz Srbije i sveta, takmičiće se u četiri kategorije - najbolji međunarodni, pionirski, omladinski i seniorski trubači.

Pored tradicionalnog trubačkog nadmetanja, biće organizovane i izložbe radova dragačevskih tkalja, likovne izložbe, etnografske i istorijske izložbe, kao i nastupi 13 kulturno-umetničkih društava iz šest zemalja.

Direktor Centra za kulturu Guča Adam Tadić kazao je da su specijalni gosti ovogodišnjeg 53. Sabora trubački velemajstori Boban i Marko Marković, Dejan Petrović i Dejan Lazarević, a da će koncert održati i Goran Bregović.

Tadić je rekao da dragačevski Sabor trubača izaziva veliko interesovanje publike, kako iz Srbije tako i inostranstva, i da je na prošlogodišnjem Saboru bilo oko 650.000 posetilaca, a da se ove godine očekuje i više.

Prema njegovim rečima, najavljeni domaćin sabora Emir Kusturica neće učestvovati u toj manifestaciji, zbog "okolnosti u državi i njegove odluke da se ne pojavljuje u medijima", pa će se novi domaćin znati u narednih pet-šest dana.

Direktor produkcije Sabora Dobrivoje Marinski je istakao da je još jedan pokazatelj velike popularnosti Sabora to što je direktan prenos prošle godine pratilo preko milion ljudi.

Kako su istakli predstavnici Sabora u Guči, ta manifestacija je na trećem mestu liste "Pet događaja koje ne smete propustiti u 2013. godini" objavljene januara ove godine u američkom listu "TIME".

Ulasci na koncerte, kao i na stadion gde će se održati centralni događaji, su besplatni, a cena parking karte za putničke automobile biće 1.000 dinara, a za autobuse 3.000.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.