Izvor: B92

Kompletna rekonstrukcija Tašmajdanskog parka konačno će doći na red sledeće godine. Radovi će, kako tvrdi Radovan Draškić, direktor "Zelenila Beograd", početi na proleće, a koštaće oko 150 miliona dinara. Do tada bi trebalo da budu rešeni imovinsko-pravni odnosi koji su godinama kočili obnovu jednog od najvećih parkova u centru prestonice.

Izvor: Večernje novosti

Ispucale i izrovane staze zameniće nove i uređene. Biće postavljene nove klupe i zamenjen kompletan parkovski mobilijar. Život "ofucanom" Tašu udahnuće i obnovljeni travnjaci i zasadi, a biće zamenjena i kompletna rasveta.

- Prošle nedelje imali smo sastanak na kome smo se dogovorili da obnovu Tašmajdana započnemo na proleće 2011. godine - kaže Draškić. - Park će biti sređen po ugledu na Mali Tašmajdan koji je renoviran pre tri godine. Očekujemo da će do tada biti prevaziđeni vlasnički problemi zbog kojih dosada nismo mogli da sredimo ovu površinu.
Čekajući na obnovu, park je postao zapušten, a redovno održavanje nije bilo dovoljno da mu, koliko-toliko, sačuva sjaj.

Uprkos tome što plan za sređivanje Tašmajdana postoji već godinama, on nije mogao da bude realizovan zbog spornih imovinsko-pravnih odnosa na teritoriji, nekada jedne od najlepših gradskih oaza. Sporna površina oko Ruske crkve i Crkve Svetog Marka vraćena je SPC krajem prošle godine. Ostalo je još nekoliko manjih parcela u blizini tramvajske okretnice na kojima grad još nije upisan kao vlasnik. Kako su nam ranije rekli u gradskom pravobranilaštvu, ubrzano se radi na "raščišćavanju" vlasničkih odnosa.

MOBILIJAR

KLUPE koje će biti postavljene u Tašmajdanskom parku biće izrađene od preostalog granja posečenih platana. Isti materijal biće iskorišćen i za obnovu mobilijara u drugim beogradskim parkovima. Iz "Zelenila Beograd" apelovali su na sugrađane da prijave sve oštećene klupe, ljuljaške, penjalice i klackalice koje primete, kako bi one bile zamenjene.

IZGRADNJA

PODRUČJE Tašmajdana prvi put je zamišljeno kao park Generalnim urbanističkim planom iz 1950. godine. Prvobitno je projektovan kao manji dekorativni park između crkve Svetog Marka i planirane zgrade Umetničkog muzeja Srbije. Kada se odustalo od izgradnje, projektom parka obuhvaćen je i prostor Muzeja, a kasnije i prostor ispod Pravnog fakulteta i hotela "Metropol". Izgradnja parka počela je 1950. godine i trajala do 1954.

M. L. JANKOVIĆ - V. MIJATOVIĆ

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.