Izvor: B92

"Grčka već nudi turistima aranžmane u maju koji koštaju od pet do sedam eura dnevno, što je suludo," kaže crnogorski ministar turizma Predrag Nenezić

Izvor: Dan

Uoči turističkog sajma u Pragu, iz Češke je na adrese zemalja Jadranske regije stigao neočekivan zahtjev.

Najveći češki turoperator predložio je da se cijene ljetovanja prepolove. Česi obrazlažu zahtjev konstatacijom da je opala kupovna moć građana i da se očekuje produbljavanje krize. Predsjednik nacionalnog udruženja hotelijera Žarko Radulović kazao je "Danu" da Česi imaju legalno pravo da to traže.

- Mi ćemo učiniti sve da snizimo cijene, ali taj pad ima svoje limite. Mi smo spustili cijene za prethodnu sezonu i postavlja se pitanje gdje je kraj tome. Generalno, dodatnog snižavanja cijena će svakako biti, ali sigurno ne za 50 procenata - izjavio je Radulović.

Ministar turizma Predrag Nenezić je poručio Česima da njihovoj želji neće biti udovoljeno.

- Cijene ovogodišnjih aranžmana bi morale biti niže kako bismo ostali konkurentna destinacija. Grčka već nudi turistima aranžmane u maju koji koštaju od pet do sedam eura dnevno, što je suludo. Na taj način pokušavaju da izgube što manje - naveo je Nenezić.

On je nakon sjednice koordinacionog tijela za pripremu sezone izjavio novinarima da je konkurencija "napravila korak dalje" u snižavanju cijena, ističući da su neke destinacije ponudile i damping cijene, što se kosi sa ekonomskom logikom.

- Očigledno da je kriza učinila svoje. Cijene su atraktivne turistima, ali i pogubne za te destinacije na srednji i dugi rok- ocijenio je Nenezić i istakao da će biti potreban dodatni napor turističke privrede i organizacija u pripremi sezone, kako bi ponovili prošlogodišnji rezultat.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.