Koliki bakšiš ostaviti u određenom delu sveta

Lepo je nagraditi konobara nakon dobre usluge, ali da li je to baš uobičajeno i potrebno u svakoj zemlji? Na bakšiš se u svetskim zemljama sasvim drugačije gleda. Neki će se, ako ga ne dobiju uvrediti, dok će drugi, pak - dobijanjem biti uvređeni. Kako ne biste pogrešili sa bakšišem, evo kratkog vodiča.

Izvor: Punkufer

Četvrtak, 07.05.2015.

08:47

Default images
Foto: Thinkstock

Francuska
U restoranima i kafićima obično se daje bakšiš 10 – 15 odsto od iznosa računa. Ostavlja se na stolu, a naziva se „purboar“. U hotelima se bakšiš ne ostavlja, ali ostavlja se u taksijima, gde je običaj taksistu častiti sa 10 odsto.

Italija
U restoranima nije obavezno dodavanje jer se na račune takoreći stavi već unapred, a naziva se „coperto“. Naravno, ako ste izuzetno zadovoljni, konobar se neće buniti kojim evrom na stolu. U kafićima za bakšiš postoje uglavnom kasice na šanku. Što se hotela tiče, u redu je častiti sobaricu sa 5 evra ako ostajete nedelju dana.

Španija
Kad jedete napolju, nastojite da ostavite 10 – 15 odsto viška. Nemojte ostavljati nipošto par centi, s obzirom da se to smatra uvredljivim. U taksiju se cena zaokruži na prvu višu okruglu cifru.

Turska
U restoranima barem 10 odsto, a smatra se vrlo nepristojnim otići bez ikakve napojnice. Sobarici i nosaču se daje bakšiš od jednog evra, a u taksijima kao i u Španiji.

SAD
Nakon ručka, večere ili nekog drugog obroka, svakako ostavite bakšiš 15 – 20 odsto jer su plate konobara vrlo niske, i praktično stvarno žive od bakšiša. Nosaču prtljaga se daje dolar - dva po odnesenom koferu, a sobarici isto toliko po danu. U taksiju je uobičajeno ostaviti 15 odsto.

Kina i Japan
Ovde bakšiši ne postoje - davanje bakšiša u hotelu koji ne pripada nekom međunarodnom lancu smatra se čak i uvredljivim. Ipak, u kineskim turističkim centrima možete ostaviti 10 odsto, a takođe častiti i sobaricu. U Japanu ne ostavljajte novac, već se radije odužite sitnim poklonom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: