Grčka: Nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje kulture

Kolevka zapadne kulture, Grčka, bogata je istorijskim lokalitetima koje je gotovo nemoguće sve nabrojati. Mi vam zato predstavljamo one koje je nemoguće zaobići.

Izvor: Magdalena Renduliæ

Nedelja, 03.05.2015.

08:30

Default images
Foto: Thinkstock

Za sve ljubitelje kulture Grčka je mesto koje bi svakako trebalo posetiti.

Prva stanica je Atina, kolevka zapadne kulture, bogata istorijski važnim lokacijama. Tamo se možete prošetati Agorom koja je bila mesto okupljanja antičkih Grka i centar društvenog života, kojim su koračali i najveći filozofi Platon i Aristotel.

Nezaobilazno mesto za sve posetioce Atine je i jedan od najvažnijih spomenika svetske baštine, simbol antičke Grčke - Partenon, antički hram posvećen boginji Atini. Izgrađen je na najvišem delu antičkog grada, atinskom akropolju u 5. veku pre nove ere, a vidljiv je iz svih delova grada.
Foto: Thinkstock
Apolonovo svetilište i centar verskog života starih Grka - Delfi. Tamo se nalazi Apolonov hram u kojem je proročica Pitija znatiželjnima davala dvosmislene odgovore, kao i Dionizijevo pozorište koje je moglo da primi 5000 gledalaca, a danas je jedno od najposećenijih turističkih atrakcija u Grčkoj i nalazi se na UNESCO-voj listi svetske baštine.
Foto: Thinkstock
*
Foto: Thinkstock
Pravi spoj istorije i modernog života gde se metropole prepliću sa selima je najveće grčke ostrvo Krit na kojem se nalaze i ostaci prvog evropskog grada Knososa. Brojna arheološka nalazišta svedoče i o brojnim civilizacijama koje su vekovima nastanjivale ovo ostrvo poput Minojske civilizacije - jedne od najstarijih civilizacija u Evropi.
Foto: Thinkstock
Nezaobilazna destinacija je i OIimpija. Na mestu gde su održavane antičke Olimpijske igre i danas stoje ostaci stadiona i sportskih objekata u kojima su svoje veštine pokazivali prvi sportisti.
Ali, osim antičke kulture, u Grčkoj možete da razgledate i ostatke srednjovekovne kulture.

Jedno od najspektakularnijih mesta u celoj Grčkoj su i Meteori koje čine šest samostana isklesanih u 14. veku u kamenu na samom vrhu strmih stena na visini od 336 metara.

Monasi, koji su se povukli u samoću visoravni Meteora, do samostana su mogli da stignu samo dugačkim merdevinama ili ogromnim mrežama kojima su do vrha podizali robu i ljude.
U blizini antičke Sparte nalaze se i ostaci Mistre, glavnog grada Peloponeza iz 14. i 15. veka. Ostaci srednjovjekovnog utvrđenja nalaze se na brežuljku i toliko su veličanstvene da ih je UNESCO uvrstio na svoju listu svetske baštine.
Foto: Thinkstock
Foto: Nell Thompson, Aleksandra M./Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: