"Strašni gušteri" u turističkoj ponudi Pomoravskog okruga

Turistička ponuda Pomoravskog okruga ove godine biće bogatija za Prirodnjački centar u Svilajncu sa replikama "strašnih guštera" koga će, prema oceni turističkih radnika i predsednika opštine Predraga Milanovića, godišnje posetiti oko 140.000 do 150.000 turista.

Izvor: B92

Subota, 02.05.2015.

15:17

Default images
piu.rs

Otvaranje Prirodnjačkog centra Milanović je najavio za 29. jun na Dan opštine Svilajnac.

Dinosaurusi, od grčke reči deinos (strašan) i saurus (gušter) nestali su pre 65 miliona godina, a njihove replike turisti će u Prirodnjačkom centru videti u prirodnoj veličini, kao i njihove fosilne skelete.

Centar je zamišljen kao spoj nauke, obrazovanja i turizma. Biće mesto okupljanja naučnika, istraživača u oblasti prirodnjačkih nauka iz naše zemlje i sveta.

Milanović je ocenio da posete Prirodnjačkom centru, dinosaurusima i Dina parku treba iskoristiti da se posete i Resavska pećina, Senjski Rudnik, srednjovekovni manastiri Manasija i Ravanica, ali i manastiri na desnoj obali Morave kod Svilajnca.

Gradove Pomoravskog okruga, prošle godine posetilo je oko 400.000 turista, gotovo polovina manje nego 2013.godine, najveći pad broja turista bio je zbog katastrofalnih poplava koje su zadesile Svilajnac, Paraćin i Jagodinu, ali i nekih zakonskih propisa koji nisu išli na ruku, pre svega, školskim ekskurzijama.

Najviše turista posetilo je Jagodinu i Despotovac zbog bogate turističke ponude, a ove godine, ako vreme bude naklonjeno i sa otvaranjem Prirodnjačkog centra u Svilajncu, turistički radnici i predsednici opština očekuju više od milion turista.

Međutim, problem predstavljaju loše saobraćajnice u pojedinim opštinama i smeštaj gostiju, jer ni jedna od šest opština nema adekvatan hotel.

Jagodinu je prošle godine, zbog kiše, poplava, hladnog vremena i neodgovarajućih zakonskih propisa posetilo oko 200.000 turista, skoro dva puta manje nego 2013., a dolazili su uglavnom zbog Akva parka, ZOO vrta, Muzeja voštanih figura...

Ove godine turistički radnici Jagodine očekuju najmanje tri puta više turista, a ta očekivanja potkrepljuju "Vivo" šoping centrom, sa više od 30 poznatih brendova na više od 10.000 kvadratnih metara, dok se ovih dana radi i kompletna rekonstrukcija izletišta "Potok" koja će biti završena 1. maja.

Turistički radnici Jagodine, planiraju da posetiocima ponude i posetu "Brzanskom moravištu", jedinom močvarnom očuvanom području u slivu Velike Morave sa više od 59 vrsta retkih zaštićenih ptica, od kojih se 29 gnezdi na tom lokalitetu, i koja je reproduktivni centar za više vrsta vodozemaca i gmizavaca.

Turistička ponuda će biti upotpunjena, kako se planira, i "vinskim putem" na kome se nalazi jagodinsko vinogorje sa autohtonim sortama grožđa "jagodinka" i "morava".

Despotovac planira povezivanje najznačajnijih turističkih destinacija u toj opštini, Ćupriji, Svilajncu i Jagodini modernim "turističkim putem".

Ta saobraćajnica bi povezivala Senje i manastir Ravanicu, Senjski Rudnik - budući grad muzej koga gradi EU, Rudarsko naselje Resavicu, Resavsku pećinu, vodopad Lisine, manastir Manasiju, Prirodnjački centar, manastire u opštini Svilajnac, ZOO, Akva park i Muzej voštanih figura i Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini i Spomen područje Ivankovac.

Značajne planove u turizmu ima i Paraćin pre svega u Grzi i Sisevcu, i opština Rekovac u kompleksu Kalenićke reke i srednjovekovnog manastira Kalenić.

Turizam Pomoravskog okruga se oslanja i na blizinu Koridora 10, žilu kucavicu kroz Srbiju, koja opštine čini veoma dostupnim domaćim i stranim "tranzitnim turistima".

Međutim, nedostatak hotelskog smestaja muči turističke radnike ovog regiona jer najveći i najlepši hotel "Jagodina" na Koridoru 10, južno od Beograda, u kojem je rezidenciju imao predsednik SFRJ Josip Broz Tito, odlukom Ministarstva privrede otišao je u stečaj, a u njemu su najviše odsedali turisti u tranzitu, pre svega velike grupe i đačke ekskurzije.

"Stečajem ovog hotela, Jagodina je znatno na gubitku, jer Turistička organizacija, kakva smo mi, treba da ima kapacitete na koje se može osloniti svakog časa, a koje bi po cenama bile pristupačne gostima širokog dijapazona", smatraju turistički radnici Jagodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: