Avantura i užitak: Biciklizam u Sloveniji

U Sloveniji je sve na dohvat ruke! To je mala, ali raznolika i po mnogo čemu bogata zemlja, čija se raznolikost može doživeti i biciklom u produženom vikendu, ali ako stvarno želite da se stopite sa prirodom i ljudima - trebaće vam barem nedelju dana. A onda ćete želeti još više!

Izvor: B92

Subota, 02.05.2015.

11:27

Default images
Foto: Thinkstock

Najraširenija vrsta biciklizma u Sloveniji, s obzirom na konfiguraciju terena je brdski biciklizam (MTB). Međutim, sve je više i tzv. uličnih biciklista, koji se uglavnom voze po lokalnim, prometno neopterećenim ulicama. Oni često putuju od mesta do mesta i na taj način obilaze Sloveniju.

Za "spustaše" su pripremljeni biciklistički parkovi do kojih se može doći žičarom, a spuštaju se preko veštačkih drvenih barijera. Naravno, u Sloveniji je moguće i "shuttlanje“, kombijem i biciklom na brdo, a nizbrdo po dozvoljenim "singlicama" u dolinu.

Vožnja biciklom u Sloveniji moguća je po različitim terenima i područjima - od alpskog, preko visoravni i nizija Mediterana, do Krasa, Prekmurja, Dolenjske, Posavja...

Možete istražiti ruševine iz rimskog doba, obići srednjovekovne dvorce i upoznati neke od aktivnih majstora/obrtnika. Možete slobodno odabrati koliko vremena želite posvetiti biciklizmu, a koliko kulturi, ali na svakom koraku - biće prilika za obe stvari.

Sloveniju možete i “okusiti” u autentičnim lokalnim gostionicama, uz čašu vrhunskog slovenskog vina i uz tradicionalna jela i poslastice. Ovde ćete naučiti da “savršena staza” nije samo uživanje u prekrasnoj “divljoj stazi”, ili osvajanje serpentinskog uspona, nego je to uživanje u vožnji koja je utkana u okolinu, okružena ljudima, prirodom, kulturom, domaćom kuhinjom i iznenađenjem na svakom uglu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: