Mongolija: Biser koji se neopravdano zaobilazi

Ako imate želju da putujete u Aziju, u koju državu biste najradije putovali? Kinu, Japan, Tajland? Ili možda Indiju? A da li ste ikada razmišljali o Mongoliji?

Izvor: B92

Subota, 02.05.2015.

08:30

Default images

Mongolija je kontinentalna država, a nalazi se između centralne i istočne Azije. U pitanju je retko naseljena zemlja, bez izlaza na more, koja se graniči s Rusijom na severu i Kinom na jugu.
Mongolija je država poznata još od antičkog vremena kada su je zbog svoje surove klime nastanjivala isključivo nomadska plemena stočara. Danas je Mongolija jedna od država koja ima najviše turističkog potencijala, pogotovo zbog turističke atrakcije koja vozi kroz središte ove azijske države.

Reč je o poznatoj Transsibirskoj železnici čiji se dobar deo prostire kroz ovu državu koja ima tek nešto više od 2 i po miliona stanovnika.
Mongolija je podeljena na 21 provinciju i jedan grad. Provincije se dele dalje na uprave jedinice kojih ima 329, a one opet na okruge slične našim opštinama - ukupno ih je 1.620.
Zanimljivo je to što se narod Mongola proteklih nekoliko vekova nije mnogo promenio. Do sredine prošlog veka njihov svakodnevni život bio je neraskidivo povezan s konjima. Čak i danas deca koja ne žive u gradovima nauče da jašu pre nego što prohodaju.

Od 1990. godine, ljudi su pokušavali da se vrate svojim korenima i nomadskom životu, ali, na žalost, kontinuitet u prenosu neophodnih znanja za preživljavanje u takvim uslovima je većim delom izgubljen.
Mongolija je svakako država koja ima mnogo potencijala, a jedini problem mogla bi da bude nedostupnost jeftinih letova, tako da za posetu ovoj državi treba izdvojiti nešto više novca nego kada se putuje u neku od popularnijih turističkih država Azije.

Ipak, nadamo se da će vas ove fotografije uveriti u suprotno, i da ćete se odvažiti na dalek, ali divan put.
Foto: François Philipp, Boccaccio1, Paulo Philippidis, martin_vmorris/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: