Od Britanskog muzeja do Šerloka Holmsa

Prestonica Ujedinjenog Kraljevstva jedan od najuticajnijih gradova sveta.

Izvor: A. Krsmanoviæ

Utorak, 28.04.2015.

19:20

Default images
Foto: Thinkstock

Razgledanje Londona za 24 sata svakako je “nemoguća misija”, ali ukoliko biste se našli u situaciji da “na brzaka” projurite kroz jedan od najlepših i najuticajnijih gradova sveta, obujte udobne patike i napravite kakav-takav plan. Bićete srećni kada čujete da su mnoge atrakcije u Londonu – besplatne.

Britanski muzej čuva najpoznatije kolekcije od praistorije do danas. U njemu se nalaze i friz Partenona, kamen iz Rozete, egipatske mumije, artefakti iz Mesopotamije i mnogo toga vrednog. Kratka tura, koja obuhvata najvažnija dela ljudske istorije, može da traje 45 minuta. Ulaz je besplatan.

Ispijanje čaja u hotelu “Kleridžis” za naše turiste je poseban doživljaj, jer je u njemu rođen naš prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, povodom čega je apartman 212 proglašen za teritoriju Kraljevine Jugoslavije. U blizini “Kleridžisa” i Britanskog muzeja nalaze se glavne ulice s prodavnicama: Bond, Oksford i Pikadili cirkus.

Pijaca Borou jedna je od najlepših, a nalazi se u Sautvarku, starom delu grada. Pijaca je savršena za one koji su radoznali i hteli bi da vide uživo sve neobične namirnice organskog porekla, kao i proizvode iz čitavog sveta.

Tauer, koji je smešten tik uz istoimeni most, najveća je atrakcija grada. Zgrada je stara 900 godina i u njoj se nalaze kraljevski dragulji, vojni arsenal, tamnice za mučenje i zoo-vrt. Ulaz je 20 funti.

Pomorski muzej je najbolji na svetu, a slavna istorija britanske mornarice, koja je kontrolisala pet okeana, dovoljan je razlog da se on i poseti. Tu se nalazi i Kraljevska opservatorija, kao i legendarni brod “Kati Sark”. Ulaz u većinu objekata je besplatan.

Muzej “Madam Tiso” je i dalje jedna od najposećenijih svetskih atrakcija, jer se tu nalazi najveća kolekcija voštanih figura slavnih iz sveta šou-biznisa, politike, sporta... Ulaznica staje 28 funti, a muzej se ne nalazi u centru. Zanimljiv je i Muzej Šerloka Holmsa u čuvenoj Ulici Bejker, gde je ovaj detektiv u pričama Artura Konana Dojla i stanovao.

Prirodnjački muzej ima najveću i najbolju kolekciju retkih i istrebljenih životinja, kao i skelete dinosaura, a jedna od “zvezda” je pauk star 40 miliona godina. Ulaz je besplatan.

Bakingemska palata svakako je jedno od mesta ispred koga turisti treba da se slikaju. Smena garde predstavlja poseban spektakl. Do Vindzora može da se ode na poludnevni izlet vozom, a putovanje traje jedan čas.

Milenijumski most preko Temze je prava atrakcija, jer spaja Glob teatar i Galeriju Tejt, s jedne strane, i Katedralu Svetog Pavla, s druge strane. Ulaz u Galeriju moderne umetnosti Tejt je besplatan, a pogled iz kafića nezaboravan.

“London aj” se nalazi preko puta Vestminsterske palate i Big Bena, a vožnja u 32 gondole traje pola sata i košta oko 20 funti (za putnike “Britiš ervejza” je besplatna). Noću se organizuju “šampanj vožnje”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: