Čokekirao: Drugi izgubljeni grad Perua

Uprkos tome što je veći od čuvenog drevnog grada Maču Pikču, Čokekirao je manje poznata turistička destinacija Perua.

Izvor: BBC

Ponedeljak, 27.04.2015.

14:00

Default images

Doći do ovog drevnog grada prilično je naporno.

Od grada Kačora, koji se nalazi 161 kilometar zapadno od Kuskoa, prelazi se 18 kilometara puta do planine Kapulijok, a zatim se silazi do Plaja Rosalina, gde putnici mogu da prenoće.
Sutradan ujutru, potrebno je preći reku Apurimak. Nakon 8 kilometara naporne uzbrdice stiže se do lokacije u blizini ruševina.

Narednog jutra pešači se još 2 kilometra do samog mesta, smeštenog na 3.100 metara nadmorske visine.

Povratak nazad? Istim putem kojim ste došli.
Zato i ne čudi što Čokekirao na vrhuncu sezone (od juna do avgusta) dnevno poseti oko 30 ljudi. U poređenju s tim, drevni grad Maču Pikču dnevno poseti oko 2.500 ljudi.

Ali one, koji uspeju da izdrže naporan put, čeka vredna nagrada: predivna priroda i veličanstveni pogled i prilika za istraživanje samog antičkog grada.
Nastao u približno isto vreme kad i Maču Pikču, 1445. godine, Čokekirao je zapravo veći i manje poznat grad od svog “suparnika”. O drugom izgubljenom gradu Perua manje je pisano, a arheolozi još uvek otkrivaju nove delove kompleksa - do sada je obnovljeno tek 30 odsto grada.
Ali čini se da ova turistička destinacija neće još dugo biti pusta. Izgradnja žičare, planirana za 2016. godinu, trebalo bi da vreme putovanja sa nedelju dana skrati na 15 minuta. Kao rezultat, ovo mesto dnevno moglo bi da poseti oko 3000 ljudi.
Međutim, jedno je sigurno: Čokekirao je spektakularan upravo sada, ovakav kakav jeste, zbog toga što je gotovo netaknut i udaljen od civilizacije. Uprkos tome što je otkriven 1710., a iskopavanja počela tek 1970. godine (Maču Pikču je otkriven 1911., a iskopavanja su počela naredne godine), ove ruševine i dalje pružaju osećaj kao da ste prva osoba koja ih je posetila. Ovaj drevni grad nagrađuje za sada svojom lepotom, svojim mirom i tišinom samo ono malo najupornijih avanturista.
Foto: Danielle Pereira, Bryan Dougherty/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: