Gde život cveta: Okavango delta u Africi

Okavango Delta, reka koja teče u pustinju, jedinstveni je prirodni fenomen u čijoj su oblasti smeštena najdragocenija prorodna staništa Bocvane.

Izvor: BBC

Ponedeljak, 27.04.2015.

11:00

Default images

Jedna od najčuvenijih turističkih atrakcija Bocvane, Okavango delta, ostala je relativno nerazvijena usled nekoliko decenija građanskog rata i pograničnih sukoba.

Stanovništvo, naseljeno na područjima obradive zemlje duž Okavango reke, živi onako kako je živelo i pre 400 godina. Lokalni meštani su čuvari poslednjih ostataka afričkih močvara - prepleta vode i hiljada sićušnih ostrvaca koja su uspela da se održe u pustinjskoj oblasti.
Okavango delta dom je 160 različitih vrsta sisara, 530 vrsta ptica i 155 vrsta gmizavaca, kao i brojnih biljnih vrsta.

Više od 800.000 vrsta Kalahari slonova - najveće preostale populacije na Zemlji, nastanjuje njeno tlo zajedno sa lavovima, leopardima, divljim psima, bizonima, žirafama, i nilskim konjima.

Zebre, hijene, vodeni jeleni i impale takođe su čest prizor.

Noću su najaktivnije divlje mačke, cibetke, mravojedi, jazavci i zečevi skočci.
Bogat život Okavango delte ukazuje na to da se 80 odsto oblasti koristi kao mesto lova na trofeje, što je rezultovalo nestankom 90 odsto životinjskih populacija. Poslednjih godina zato se ulažu veliki napori u očuvanje prirodnog života. Ian Kama, predsednik Bocvane, tako na primer od 2013. godine odbija da izda nove dozvole za lov, a od 2014. godine Okavango delta nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. Foto: Athena Lao, lwh50, Jon Rawlinson/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: