Kraljev štab postao hit

Pođite tragom dinastije Obrenovića, pogledajte kako je u 19. veku izgledao rudnik, uđite u kraljev podzemni štab ili probajte pivo u dvorcu - sve je više zanimljivih izleta koji mogu da se organizuju u Srbiji.

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 27.04.2015.

08:16

Default images
Foto: YouTube Screenshot

Ideje ne manjkaju, a turistički radnici su pogotovo kreativni u osmišljavanju novih doživljaja. Proteklih godina većina je išla na izlete do vojvođanskih dvoraca, vinarija i manastira. Izbor je sada neuporedivo veći, pa zanimljiv izlet može da se osmisli po svačijem ukusu.

- U svetu vlada trend putovanja prema posebnim interesovanjima putnika - kaže Sandra Vlatković iz Turističke organizacije Srbije. - Turisti danas žele da vide nešto novo, da dožive nešto neobično. Takođe, zanimljivo je “umešati” se među lokalno stanovništvo.

Kragujevac organizuje ture na temu “Moderna srpska prestonica”, a Gornji Milanovac je pripremio mapu s tragovima dinastije Obrenovića. Najnoviji hit je i Mali Zvornik, gde se nalazi podzemni štab koji je izgradio kralj Aleksandar, a koji je postao popularan posle emitovanja serije “Ravna gora”. Turisti mogu da uđu u brdo, prošetaju hodnicima dugačkim kilometar i po i vide kapelu u steni. Blizu je hidrocentrala u kojoj je “riblji put”, a pešačkim mostom može da se pređe u Republiku Srpsku.

Donedavno je Resavska pećina bila najzanimljivija atrakcija Despotovca, ali sada je sve zanimljiviji Muzej ugljarstva u Senjskom Rudniku. Muzej je otvoren 1980. godine, ali je tek nedavno počeo da privlači goste. Izložbeni prostor grada-muzeja prikazuje razvoj rudarstva, a posetioci mogu da razgledaju alat iz antičkog i rimskog doba, zbirke lampi za osvetljenje, ali i da se upoznaju sa istorijom radničkog pokreta.

PIĆE U RUDNIKU

Turizam u Boru se preporodio od kada je Rudarsko-topioničarski basen “Bor” otvoren za turiste. Na dubini od 400 metara posetioci mogu da popiju piće, da vide kako izgleda radni dan rudara i doznaju kako se od rude prave zlatne poluge. Bor ima i zoo-vrt, a nedaleko je smeštena i Lazareva pećina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: