Vestfjords - mesto u kojem ima više vodopada nego ljudi

Vestfjords, poluostrvo na severozapadu Islanda, dom je manje od 7.500 ljudi koji žive rasuti na 22.000 kvadratnih kilometara.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2015.

20:30

Default images

Vestfjords je najslabije naseljeno područje Islanda, ali i najhladnije. Zima traje od septembra do juna, a karakterišu je jaki udari vetra, gusta magla i jak sneg zbog kojeg se dešava da regionalni aerodrom bude zatvoren nedeljama.
Kažu da Vestfjords ima više vodopada nego stanovnika. Predivni netaknuti krajolici u Vestfjordsu ostavljaju bez daha, ali samo tri odsto turista dolazi ovde, što zbog surovih vremenskih prilika, što zbog nedostatka turističke infrastrukture koja otežava putovanje.
Najveće naselje na poluostrvu je Isafjordur, u kojem živi 2.600 ljudi. U njegovoj blizini je Sudavik sa samo 150 stanovnika. U vreme najvećih olujnih vetrova i jakog snega ovde se može doći samo brodom, a zatvoreni putevi u Vestfjordsu su uobičajeni.

Priobalni put koji povezuje ova dva mesta poznat je kao zona opasnih lavina. Godine 1995. u lavinama su poginule 34 osobe.
Iako zima stigne rano, predivne boje prirode dugo ne blede. Gde god da pogledate, bićete fascinirani. Na 80 km od Isafjordura nalazi se najveći vodopad ovog područja i jedna od najpopularnijih atrakcija Islanda - Dinjandi.
Nije nimalo jednostavno putovati iz mesta u mesto, putevi su loši, a gradovi teško dostupni. Ali, ako se nekada i nađete u ovom zabačenom uglu Islanda, dovoljno će biti da se okrenete oko sebe i shvatite da se za posetu Vestfjordsu vredi malo i namučiti.
Foto: Helgi Halldórsson, Bernard McManus, Mariska van de Vosse, Haldean Brown/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: