Japan: Posetite skrivene domove samuraja (FOTO)

Samuraja danas više nema, ali legende i priče o njihovim podvizima ne prestaju da inspirišu i izazivaju divljenje ljudi širom cele planete. Prošetajte njihovim domovima i saznajte nešto više o ovim neustrašivim ratnicima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.04.2015.

16:51

Default images

Erom samuraja smatra se period između 1185. i 1868. godine, iako se poslednji veliki sukob dogodio 1877. godine. Uprkos tome, njihov uticaj nastavio se i u 20. veku.

Sudeći prema nekim izvorima, “poslednji samuraj” Japana bio je poručnik Hiro Onoda iz Drugog svetskog rata, koji se krio na filipinskim ostrvima i odbio da se preda skoro tri decenije nakon završetka rata. Onoda je preminuo prošle godine.

Jugozapadno od glavnog japanskog ostrva Honšu, udaljene oblasti ostrva Kjušu najbolje su mesto za sticanje autentične predstave o tome kakav je bio svakodnevni život samuraja. Posetilac tamo gde su sada tihi gradovi i predgrađa može videti izuzetno očuvane samurajske četvrti, njihove domove i bojna polja.

Zahvaljujući poseti tri manje poznata grada (manje poznata van Japana) koja su sačuvala svoj šarm iz perioda edo(1603-1868), turisti imaju priliku da se vrate u prošlost i saznaju nešto više o ovim hrabrim ratnicima.

Izumi-Fumoto rezidencije

Nekada jedan od važnijih samurajskih gradova, Izumi-Fumoto danas se prostire na oblasti od 44 hektara na kojoj se nalaze brojni očuvani domovi. Nalazi se na 20 minuta hoda, odnosno 5 minuta vožnje taksijem od železničke stanice Izumi . Od stanice Kagošima potrebno je oko 25 minuta vozom Sakura Šinkasen.

Nastao je pre više od 400 godina, kada je sproveden tridesetogodišnji projekat u okviru kog je izravnano brdo i promenjeno korito reke kako bi mesto bilo pogodnije za osnivanje naselja. Od tada se nije mnogo promenilo. Uprkos tome što je većina kuća sada u privatnoj svojini, tri rezidencije – Takezoe, Saišo i Takemija ostale su otvorene za javnost. U sobama se nalaze istorijski artefakti i nameštaj koji oživljavaju prošlost.
Kompleks Čiran

U Čiranu se nalazilo više od 500 rezidencija iz kasnog perioda edo, u 19. veku. U poređenju sa Izumi-Fumotom, ulice, kuće i dvorišta su elegantniji i strateški planirani. Vrtove su uredili baštovani iz Kjotoa, a poluutvrđeno naselje neobičnog dizajna zarad poboljšanja sigurnosti sagradila je porodica Sata oko 1760. godine. Samuraji su imali mogućnost da posmatraju spoljašnjost, a da pritom sami ne budu viđeni i napadaju osvajače ne otkrivajući svoju poziciju. Vrtovi su danas otvoreni za javnost, ali ne i rezidencije.

Pošto je Čiran bio glavna luka za trgovinsku razmenu sa Rjukjuom (današnja Okinava), mogu se primetiti brojne karakteristike građevina često viđene u Okinavi, poput kamenih stubova (sekanto) koji služe odbijanju zlih duhova i paravana (bjobu-iva, ili hinpun u Okinavi) na ulazu rezidencija, koji obezbeđuju privatnost.

Do kompleksa je moguće doći autobusom, koji na svaki sat polazi sa stanice Kagošima Čuo (vožnja traje oko 80 minuta, silazi se na stanici Bukejašiki-iriguči), autobuske stanice Jamagataja i stanice Hirakava.
*
Zamak Kicuki

Gradić Kicuki smešten je - kao i glavni put – u dolini između dva brda, a gleda na unutrašnje more Seto. Najimpresivnija je rezidencija Ohara, dom glavnih pratilaca klana Macudara, nalazi se na severu. Karakterišu je krov od slame i kružno dvorište oko kuće. Nedaleko odatle nalazi se dom porodice lekara Sano. Izgrađena 1700. godine, smatra se najstarijom očuvanom drvenom kućom u Kicukiju, u kojoj je izložena starinska medicinska oprema, poput nemačkog mikroskopa iz perioda meiđi.

U južnom delu gradića nalazi se rezidencija Hitocumasu Sadajoši, dom nekadašnjeg člana japanske skupštine i prvi počasni građanin Kicukija. Od 1929. godine u građevinu su inkorporirani arhitektonski elementi iz Šova i perioda edo.

Kicuki se nalazi između Bepu i aerodroma Oita. Od železničke stanice Bepu moguće je doći soničnim vozom “Limitid ekspres”, ili autobusima kompanija Oita Kocu i Kunisaki Kanko.
*
Foto: eesti, Daisuke Sakai, Casey Yee, RachelH_, Kent Kawashima,

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: