Skijatos: Mediteranski raj na 66 plaža

Od tišine do buke, od divljine do ušminkanosti, od peska do kamena, od mirnog mora do talasa - sve to naći ćete na Skijatosu, turističkoj destinaciji koja je odavno osvojila Italijane i Britance, a poslednjih nekoliko godina ne mogu da joj odole ni Srbi.

Izvor: Marija Dediæ

Četvrtak, 16.04.2015.

08:25

Default images

Foto: Kassandra Bay Resort & SPA / Flickr.com

Nećete ovde zateći fascinantnu istoriju Rodosa, niti kulturu Krita, ali hoćete prelepu prirodu i uzbudljiv noćni život po relativno pristupačnim cenama. Jedni ga zovu ostrvo šuma i peščanih plaža, drugi u njemu vide mondensko mesto, ali uspeva Skijatos da pomiri nepomirljivo. U kristalno čistoj vodi tirkizne boje redovno uživaju holivudske zvezde Goldi Hon i Kurt Rasel, a svojevremeno u njega su se zaljubili i Bitlsi.

Ekspanziju Skijatos doživljava nakon 2008. godine kada je ugostio ekipu filma "Mama mia", sa Meril Strip i Pirsom Brosnanom na čelu. Hit mjuzikl uglavnom je sniman na obližnjem Skopelosu, ali su stanovnici Skijatosa ponosni na svoju epizodnu ulogu, pa se i dalje nekoliko puta nedeljno u bioskopu na otvorenom organizuju projekcije filma.
Foto: Son of Groucho / Flickr.com

Jedino naseljeno mesto na Skijatosu je istoimeni glavni grad. Nažalost, stara tvrđava je srušena u 17. veku. Na njenom mestu danas su kulturni centar, kafić iz kog se pruža prelep pogled na more i mnoštvo borova koji prave hladovinu u svako doba dana. Ovde, na malom poluostrvu stazom spojenom s gradom, možete pronaći tišinu koja je luksuz u Skijatosu, posebno u špicu sezone. Tik iznad luke smestio se manastir Evangelistrija koji su izgradili monasi sa Atosa početkom 18. veka. U grčkom ratu za nezavisnost od Otomanske imperije manastir je služio kao utočište pobunjenika, a tu je napravljena i prva grčka zastava.

Skijatos je mondensko mesto, s bogatim noćnim životom. Ljubitelji in mesta ne smeju da propuste "Rokenrol bar" u staroj luci. Nemojte da vas zavara naziv, latino i dens muzika su ovde dominantni, a kokteli popularniji od piva. Ako vas on i ne fascinira, ne brinite - u ulici barova smešteno je na desetine klubova koji se pune posle ponoći i rade do jutra. Ima svega, od onih u kojima sedite u starim automobilima do Orijentom inspirisanih enterijera.
Foto: Fif' / Flickr.com

Zaštitni znak najpoznatijeg ostrva Sporada su plaže - ima ih 66, što je mnogo, pogotovo s obzirom na to da je površina samo 50 kilometara kvadratnih. Pošto je relativno mali, najbolje ga je istražiti u predsezoni jer u julu i avgustu sve vrvi od turista. Najpopularnija plaža Kukunarijes jedna je od retkih oblasti u Grčkoj, gde i dalje rastu mediteranski borovi s krošnjama u obliku kišobrana. Mladima je najdraži Vromolimnos na kom đuskaju uz muziku iz obližnjih kafića, a ako ste željni zabave, ne idite na Ahladiju na kojoj jedini zvuk dolazi od listanja stranica novina ili knjiga u rukama penzionera.

Najlepši zalazak sunca doživećete na Agija Eleni, a ukoliko tražite mir, prošetajte se do usamljenog Mandrakija do koga dolazite kroz istoimenu borovu šumu koja je zbog izuzetne lepote proglašena za zaštićeno dobro. U blizini je i Eljas, najživopisnija plaža Skijatosa koju karakterišu veliki talasi, vetar koji neprestano duva, peščane dine, pomalo divlji izgled i malo turista, pa ćete i u špicu sezone imati utisak da ste sami.
Lalarija
Foto: Harout Arabian / Flickr.com

Najveći broj plaža smešten je na istoku i jugu i do svih vodi odlično organizovan gradski prevoz, što je retkost na grčkim ostrvima. Ipak, najpoznatija i najlepša, ona koja krasi razglednice sa Skijatosa, Lalarija, nalazi se na severu i do nje se dolazi isključivo brodom. Tu će vas sačekati šljunak, bele stene i nestvarna, tirkizna boja mora. Zaštitni znak Lalarije je stena u vodi u obliku vrata koja, ako verujete legendama, morate preplivati: jednom, ako želite večnu ljubav, dva puta ako tražite večnu snagu. I upravo ta mogućnost izbora na pravi način oslikava prirodu Skijatosa - reč je o ostrvu koje nudi sve, a od vas zavisi šta ćete u njemi videti.

Izvor: Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: