Jedan divan dan u Budimpešti

U mađarskoj prestonici Srbi imaju svoju crkvu, pozorište. Krstarenje Dunavom, koji deli ovaj grad, košta 10 evra, atrakcija Park heroja.

Izvor: Novosti/A.Krsmanoviæ

Utorak, 31.03.2015.

08:15

Default images

Budimpešta je prelep grad, ali turisti iz Srbije vreme najčešće koriste za kupovinu i retko kada osete čari mađarske prestonice.

Ovo je romantičan grad sa starinskim kafeima, art-nuvo zgradama i luksuznim kupatilima, pa pruža srednjoevropski nežni šarm ugodnog života, opuštenijeg nego u Beču.

Danas u Budimpešti živi više od dve hiljade Srba. Oni su mahom potomci dalekih predaka iz “Čarnojevićevog jata” koji su se ovde doselili za vreme Velike seobe Srba 1690, ali ima i onih koji su u prestonicu Mađarske došli počev od devedesetih godina 20. veka. Srbi u Budimpešti imaju Srpsku pravoslavnu crkvenu opštinu sa Sabornim hramom Svetog velikomučenika Georgija. Postoje i srpsko zabavište, osnovna škola, gimnazija, pozorište...

10.00

Većina turista razgledanje počinje iz Budima. Najbolji način da se stigne do Budimskog zamka jeste vožnja žičarom iz 1870. godine, a vratiti se treba pešice. Najlepši pogled na Peštu pruža se s Ribarske tvrđave, gde treba popiti bar kafu (ručak košta oko 15 evra). U “gotski” parlament, koji se odatle veličanstveno vidi, ne vredi ulaziti jer karta košta 24 evra, a vrhunac postavke je kruna Matije Korvina.

11.00

Budim je prelep deo grada, nepravedno zapostavljen, jer se u njemu nalaze jevrejski kvart, lepe katedrale, srpska crkva, zanimljiv buvljak... Ukoliko je dan lep, treba obavezno otići do dečje železnice, za koju vožnja košta šest evra i na kojoj, pored mašinovođe, rade i đaci. U Budimpešti se, inače, nalazi najbolji evropski Muzej železnice.

13.00

Pešta je srce grada i tu je smeštena dobro poznata Ulica Vaci. U njoj nema ničeg što već nije viđeno, pa je najbolje svratiti u “Žerbo kafe” i pojesti istoimene kolače.

14.00

Park heroja je zanimljiva atrakcija jer se u njemu nalaze spomenici iz vremena komunizma. Ipak, turisti sa istančanim ukusom vole da M1, jednom od najstarijih linija metroa u Evropi, odu do Trga heroja, gde su smešteni Muzej lepih umetnosti i Nacionalni muzej s najboljom avarskom kolekcijom. Preko puta se nalazi Ambasada Srbije.

16.00

Krstarenje Dunavom košta od 10 evra i većina voli da se ovom rekom otisne uveče, jer grad prelepo sjaji. Međutim, kriza se i ovde oseća, pa je danju možda i lepše ploviti.

18.00

Carsko opuštanje može se doživeti u banji Gelert. Budimpešta se nalazi na podzemnom toplom jezeru, a ova banja u stilu secesije najlepše je kupatilo u ovom gradu. Ulaznica staje 15 evra. Druga zanimljiva banja je Sečenji (ulaz 13 evra), jer ima tri otvorena bazena s toplom vodom.

20.00

Interesantno je večerati u nadaleko čuvenom “Buda baru”. Veče treba nastaviti u “Simpla Kertu” ili bilo kom noćnom baru, jer je ovo grad sa čuvenom scenom di-džejeva.

foto: flickr.com/SuperCar-RoadTrip.fr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: