Treći zimski festival vina na Kopaoniku

Treći zimski festival vina "Vinterfest", na kome nastupa 30 vinarija iz šest zemalja, počeo je danas na Kopaoniku i trajaće do nedelje, 29. marta.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2015.

19:40

Default images
Uncalno/Flickr.com

Direktor "Vinterfesta" Nataša Budisavljević rekla je na otvaranju da će na toj manifestaciji biti održano pet skupova na kojima će učestvovati 25 panelista iz zemalja regiona.

"Konferenciji o vinu, vinogradarstvu i vinskom turizmu prisustvuje i 80 studenata Departmana za turizam Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu, a među panelistima su najpoznatija imena iz sveta vinarstva sa prostora bivše SFRJ i Rumunije", rekla je ona.

Na prvom panelu na temu "Regulativa EU za vino - izazovi i obaveze za nove članove" rukovodilac Grupe za vinogradarsvo i vinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede Darko Jakšić rekao je da je Srbija na planu zakonske regulative vezane za oblast vinarstva u poslednje tri godine uradila dosta, ali da predstoji mnogo posla u usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa regulativama EU.

Po Jakšićevim rečima, značajan deo trogodišnjeg rada bio je posvećen mapiranju vinskih regiona u Srbiji što, pre svega, koristi proizvođačima vina jer će, kako je pojasnio, tačno znati kakav kvalitet vina mogu očekivati u kom regionu.

"Cela Srbija je podeljena na tri vinogradarske regije, a uveden je i sistem markica koji će značajno doprineti povećanju poverenja proizvođača vina u sistem", rekao je Jakšić.

Markice su uvedene kako bi se označio kvalitet vina i to po vrlo strogim pravilima, rekao je on.

Jakšić je naveo da zelena markica označava regionalni kvalitet vina i dobija se za osvojenih više od 59 indeksnih poena, crvena markica označava kvalitetna vina i za nju je neophodno da vino bude ocenjeno sa više od 79 indeksnih poena, dok se vrhunska vina obeležavaju ljubičastom markicom i moraju imati više od 89 indeksnih poena što je zaista oštar kriterijum.

Upravo zbog toga, dodao je on, u Srbiji ima svega petnaestak vrhunskih vrsta vina.

Ono što je neophodno uraditi da bi se naša regulativa u vinarstvu izjednačila sa evropskom jeste promena u kategorizaciji i enološkim postupcima, a vrlo je bitna i odrednica geografskog porekla, ukazao je Jakšić.

"Jedna od osnovnih uslova koje nalaže EU je određivanje vinogradarskih površina i mi smo uspeli da to odredimo, tako da u Srbiji ima ukupno 25.000 hektara pod vinogradima", rekao je Jakšić.

Svi posetioci "Vinterfest-a" će moći da probaju veliki broj vina, a biće organizovana škola vina koju će voditi udruženje someliera Srbije i izlet do župskih vinarija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: