Goli turisti uhapšeni u svetilištu

Najmanje pet stranih turista uhapšeno je i deportovano iz Kambodže pošto su se fotografisali goli ispred jednog od svetih hramova u kompleksu Angkor Vat, najpopularnijoj meti turista u toj zemlji, prenose mediji te zemlje.

Izvor: Beta

Petak, 27.02.2015.

12:53

Default images

Foto: Staffan Scherz / Flickr.com

Arheološki park Angkor iz 12. veka, koji je i na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, prošle godine posetilo je dva miliona ljudi. Vlasti nemaju toleranciju prema turistima koji se skidaju ispred tog svetilišta, a slični incidenti uznemiruju obične građane, za koje ta verska građevina ima ogromno duhovno i istorijsko značenje.

"Angkor Vat je najpoznatije svetilište u Kambodži, koje svi, ne samo turisti, već i sami Kmeri, treba da poštuju", rekao je Ratanak Te, stanovnik Pnom Pena.

U januaru su kod tog svetilišta uhapšene dve mlade sestre iz SAD pošto su se fotografisale gole ispred hrama Prea Kan. One su osuđene na po šest meseci uslovne kazne zatvora, novčanu kaznu u iznosu od 250 dolara, deportaciju i četvorogodišnju zabranu ulaska u tu zemlju.

Prošlog meseca uhapšen je i jedan mladić iz Francuske iz istog razloga, a troje turista uhapšeno je pošto su se goli vozili na motoru u blizini Pnom Pena, prenose lokalni mediji.

Ovakvih incidenata kod Angkor Vata bilo je i ranije, navode zvaničnici. Znakova, kojima se posetioci pozivaju da se ponašaju pristojno i s poštovanjem, sve je više oko tog kompleksa hramova, a vlasti nameravaju da uskoro postave i postere koji će upozoravati turište da obnaženo poziranje ispred Angkor Vata može voditi hapšenju i deportaciji.

Angkor nije jedino turističko odredište u svetu koje je na meti golih turista. Zvaničnici koji se staraju o očuvanju drevnog grada Maču Pikču u Peruu pojačali su nadzor pošto su prošle godine u njemu turisti uhvaćeni kako trče ili poziraju goli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: