Filmovi kao inspiracija za čarobna putovanja

Uz brojne akcione filmove, drame, ljubavne i one za starije od 18 godina, Holivud ponekad izbaci i poneki film koji nas inspiriše na putovanja.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2015.

08:22

Default images

Foto: Dennis Jarvis/Flickr.com

Sledeća lista na kojoj se nalazi 8 filmova, sigurno će vas inspirisati da posetite neku od prelepih destinacija.

1. Indijana Džouns i poslednji krstaški pohod, Petra, Jordan

Foto: Dennis Jarvis/Flickr.com

Ovo je avanturistički film Stivena Spilberga iz 1989. sa velikim Harisonom Fordom i Šonom Konerijem u glavnim ulogama. Nakon što dr. Henri Džouns stariji (Koneri) nestane u dugogodišnjoj potrazi za Svetim Gralom, Indijana mora ući u očev trag u nadi da će ga spasiti, kao i Gral iz ruku nacističke vojne mašinerije. Bio je to finansijski najuspešniji film 1989. godine, nakon kog će vam jordanska Petra uskočiti na top 10 država koje morate da posetite.

2. Živeti slobodno, Kenija

Foto: Wajahat Mahmood/Flickr.com

Ovaj film snimljen davne 1966. godine, pratio je Džordža i Džoj Admison, koji su živeli u Keniji i negovali dva mala lava. Predivni pejzaži prepuni divljih životinja, posebino velikih mačaka u prirodnom okruženju, inspirirali su mnoge na putovanje u Keniju. Film je dobio Oskara za najbolju pesmu 1967. godine.

3. Treći čovek, Beč, Austrija

Foto: Marcus Rahm/Flickr.com

Ovaj film se smatra jednim od najboljih filmova u istoriji, a sama radnja je smeštena u austrijsku prestonicu - Beč. Ovaj film je osvojio Oskara 1951. godine.

4. Šindlerova lista, Evropa

Šindlerova lista jedan je od najboljih istorijskih filmova ikada. To je američka epska drama iz 1993. godine koju je režirao Stiven Spilberg. Radnja filma govori o Oskaru Šindleru, nemačkom biznismenu koji je spasio živote više od hiljadu, uglavnom poljskih jevreja, tokom Holokausta.

5. Eni Hol, Njujork

Foto: nosha

Eni Hol je američka romantična komedija snimljena 1977. u režiji Vudija Alena koji je zajedno sa Maršalom Brikmanom napisao scenarijo. U ovom filmu su se mnogi zaljubili u Njujork, po mnogima centar sveta.

6. Na Zapadu ništa novo, Ypres

Ovaj je scenarijo podigao puno prašine prvi puta kad je objavljen kao knjiga 1928. godine, a drugi put kada je pretvoren u film 1930. godine. Film govori o njemačkom vojniku u Prvom svetskom ratu, a dobio je Oskara za najbolji film 1930. godine. Kada su videli gde su se borili njihovi najbliži, Ypres je postao turistički centtar Belgije.

7. Moje pesme, moji snovi, Salzburg

Foto: Diego Cambiaso/Flickr.com

Ovaj Oskarom nagrađen mjuzikl govori o Mariji, ženi koja napušta austrijski manastir i postaje guvernanta deci mornarskog oficira. U filmu se prikazuju zaista predivni kadrovi Salzburga, a film je 1966. godine dobio Oskara za najbolji film i najbolju režiju.

8. Amerikanac u Parizu, Pariz

Foto: Hernán Piñera/Flickr.com

Ovaj film snimljen je 1951 godine, a radnja filma se dešava u Parizu. Reditelj je Visente Mineli prema scenariju Alana Džeja Lernera. Dakle, nakon filma se pripremite na štednju za putovanje u Pariz - nema vam druge.

Izvor: punkufer.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: