Šta to svetli na plaži u Hongkongu?

Jeste li ikada zamislili kako je biti noću na plaži koju zapljuskuju svetleći talasi? Niste? E pa nismo ni mi. Sve dok nismo našli ovu plažu i ovaj fascinantan podatak. Ne, nije reč o posledicama nuklearne katastrofe u Fukušimi već o prirodnom fenomenu koji, nažalost - nastaje uz pomoć zagađenja.

Izvor: B92

Utorak, 24.02.2015.

08:45

Default images
YouTube Printscreen

U noći između 22. i 23. januara, obale Hongkonga osvanule su osvetljene plavom bojom, odnosno talasima koji su osvetljavali plažu fluorescentnoplavom bojom.

Reč je o prirodnom fenomenu poznatijem pod nazivom „svetleće more“ koji nastaje cvetanjem mikroplanktona “Noctiluca Scintillans” koji uz povišenu temperaturu mora i zagađenje svetli fluorescentnoplavom bojom.

Noctiluca „cveta“ većinom kada je uznemirena, a to cvetanje vidljivo je na obali, gde ovaj plankton izbacuju talasi. Nedavno cvetanje u Hongkongu izazvano je oticanjem đubriva i drugih hemikalija sa obližnjih farmi pod uticajem kiše u more. Plankton,koji se hrani tim supstancama, nije opasan za okolinu, ali amonijak koji otpušta kao otpad dok svetli uzrokuje poremećaje kod drugih stanovnika mora.

Uprkos činjenici da se radi o proizvodu poljoprivrednog zagađenja, ovaj fenomen je lepo videti, a fotografi su spremni da provode i celu noć na plaži kako bi snimili savršene fotografije. Međutim, vlasti Hongkonga odlučile su da smanje oticanje štetnih materija u more kako bi stabilizovali mikroklimu i kako ne bi više dolazilo do ovakvih pojava.

Izvor: punkufer.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: