Umesto busom, klizaljkama na posao

Biciklističke staze i "biciklistička kultura" (kao i obazriviji vozači) rešili su mnogo problema i rasteretili saobraćaj u brojnim svetskim gradovima, ali ako je u vašem gradu prosečna temperatura u minusu šest meseci godišnje, a i u junu ume da bude snega, onda je sitaucija sasvim drugačija.

Izvor: B92

Petak, 30.01.2015.

12:36

Default images
Matt Gibbs

Mladić Met Gibs iz kanadskog Edmontona veruje da se rešenje zove "ledeni put", koji je razradio do detalja u svom master radu na odseku za pejzažnu arhitekturu Univerziteta u Vankuveru.

Gibs je projektovao stazu od leda dugu deset kilometara, koja bi trebalo da omogući da "zimski gradovi budu udobniji za život".

"U tome naročito može da učestvuje umnožavanje raznih načina transporta, fokus na aktivni transport, kao i na društvene delatnosti", rekao je Gibs.

Kako je objasnio, ideju je dobio od člana gradskog veća sa početka devedesetih Tukera Gomberga, koji je jedne godine predložio da grad otvori hidrante, pusti vodu da se zamrzne i građane da se klizaju.

Za razliku od Gombergove ideje, Gibsova je mnogo bliža realizaciji, a pronašao i je dve lokacije za svoju stazu, koja bi povezala četiri kraja sa centrom grada, naravno i sa dvoranom u kom igra hokejaški klub Edmonton ojlers.

"Staza bi mogla da se gradi u etapama, a na kraju bi mogla da postane ili prava transportna mreža za grad, ili samo nešto za rekreaciju", kaže Gibs i navodi da staza mogla da bude osvetljena i opremljena uređajima za hlađenje.

Iako je jedan od članova gradskog veća rekao da je to "najgluplja ideja koju je čuo u poslednjih 30 godina", Gibs kaže da su uglavnom reakcije pozitivne.

Gibs sada sprema finalni projekat, koji će zvanično predložiti gradskoj skupštini.

"Želim da ljudi vole zimu, a ne da je vide kao neku kletvu nad našim gradom", kaže Gibs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: