Rus i Amerikanac obaraju rekorde u balonu

Dvojica avanturista koji su balonom krenuli iz Japana s namerom na prelete Tihi okean, već su oborili svetski rekord, a da se nisu ni prizemljili.

Izvor: Newser

Petak, 30.01.2015.

10:35

Default images
Beta / AP Photo/Troy Bradley, Two Eagles Balloon Team

Amerikanac Troj Bredli i Rus Leonid Tjuhtajev, “Dva orla”, oborili su raniji rekord od pređenih 8467 kilometara balonom u utorak, a uskoro će oboriti i rekord za najduže provedeno vreme u balonu koje je do sada iznosilo 137 sati.

Muškarci su u početku planirali da se prizemlje u Kanadi, ali su promenili kurs zbog vremenskih uslova, pa je sada njihov cilj u Baja Kalifornija u Meksiku.

Uprkos skučenim uslovima u kapsuli, Bredli i Tjuhtajev su dobro i žive od gotovih suvih namirnica.

Na visini od gotovo 4.500 metara, piloti imaju maske za kiseonik i ututkani su ispod posebnog pkrivača da bi se zaštitili od hladnoće. Temperatura u njihovoj kapsuli danima neće preći 10 stepeni Celzijusa.

Piloti moraju biti fizički sposobni da izdrže nekoliko dana u kapsuli, s malo sna i sa ograničenom količinom kiseonika.

Pored pokušaja obaranja rekorda, let je važan i za istraživače Univerziteta Arizone koji proučavaju posledice umora na kognitivne sposobnosti.

Zavisno od vetra, moguće je da će piloti morali da ostanu u vazduhu i 10 dana, što je krajnja granica mogućnosti balona, saopštio je tim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: