Šarm el Šeik - dragulj Sinajskog poluostrva

Od janura do marta ne uskraćuje ni jednu od letnjih čari, a poklanja idealne, prolećne temperature, kada sunce ne prži, nego miluje. More je hladnije samo stepen-dva, pa je plivanje od sredine januara potpuno uobičajeno.

Izvor: novosti.rs

Četvrtak, 29.01.2015.

08:07

Default images

Odavno su turisti otkrili neodoljivi šarm Šarm el Šeika, najpoznatijeg i najluksuznijeg letovališta u zemlji faraona. Najpre je očarao bogate Egipćane, a danas je odredište namernika iz celog sveta. Oni ne štede komplimente kojim ga zasipaju. Za njih je Šarm, kako ga nazivaju, „dragulj Sinajskog poluostrva“, „Azurna obala afričkog kontinenta“, „grad iz hiljadu i jedne noći“, „letnja prestonica Egipta“.

No, oni koji su se odvažili da ga jednom posete zimi, rado mu se vraćaju baš u ovo doba godine. Obično već tokom novogodišnjih praznika, na neponovljivo zimsko letovanje. Kažu da je od janura do marta, Šarm el Šeik, jednostavno neodoljiv. Ne uskraćuje ni jednu od letnjih čari, a poklanja idealne, prolećne temperature. One od oko 25 stepeni, kada sunce ne prži, nego miluje. More je hladnije samo stepen-dva, pa je plivanje od sredine januara potpuno uobičajeno.

I zaista je tako. Već od ranog jutra turisti postaju nepopravljivi hedonisti. Posle kafe i doručka – limunade i koktele sa posebnim užitkom ispijaju pored bazena i na ležaljkama u hotelskim „rajskim“ vrtovima, pravim remek delima vrednih bašovana. Oko podneva „otiskuju“ se najviše stotinak koraka dalje - do besprekorno uređenih hotelskih plaža sa prepoznatljivim suncobranima od palminog drveća, baldahinima, nezaboravnim pogledom na Sinajske planine i neverovatno plavetnilo Crvenog mora.

Zbog „bliskog susreta“ sa podvodnim svetom, Šarm el Šeik je, tokom cele godine, nezaobilazno odredište ronilaca sa svih meridijana. Istina, ovaj ugođaj sebi mogu da priušte na više „tačaka“ u Crvenom moru, ali u Šarmu je to nadomak plaža. Tako, priliku da uživaju u čudesnom svetu korala i riba čije boje može da stvori samo priroda, imaju i oni koji više vole „ronjenje na površini“ (snorking). Za potpun ugođaj dovoljni su samo maska i peraja, obično iznajmljei u hotelima ili na plaži. A, ako se i ne prepuste ronilačkom uživanju, podvodne čari Šarma, videće u polupodmornicama. Dovoljno je da odu do neke od marina, ukrcaju se, siđu u potpalublje i prepuste jedinstvenom, obično jednočasovnom ugođaju. Iskustvo, ipak, kaže da je je za ovo iskustvo najbolje odabrati Ras Muhamed ili Nama zaliv.

A na obali ovog zaliva, u Nama beju, prilika za drugu strast – tipični orijentalni šoping. Iako se sve čari kupovine i cenkanja mogu ostvariti i u Starom gradu, Nama bej je, jednostavno, nezamenjiv. Šarena, živa ulica, obavijena mirisima začina, jasmina i šiše, načičkana je radnjama punim kao oko. I tipičnim restoranima iz kojih odjekuju arapski muzički hitovi, dok gosti zavaljeni u ogromne jastuke, uživaju u nargili, piću i osmesima koje neprekidno upućuju turistkinjama. Ovih januarskih dana, Nama bej dodatno ukrašava i novogodišnja rasveta. Sve izgleda kao velika pozornica i zanimljiva predstava. A „junaci“ jedinstveni – trgovci i kupci. Pošto se do detalja raspitaju odakle dolazite, uvek nasmejani, raspoloženi i uporni prodavci vas ubeđuju da imaju sve što biste želeli da kupite, od najjeftinijih ukrasa do nakita od zlata, srebra i korala. Nude i tanjire od bakra, čuvene egipatske peškire, začine, slatkiše, igračke, uljane parfeme, papiruse, šarene marame, šalove od kašmira. Baš oni će vam, kako tvrde, biti potrebni tokom večernjih šetnji u Šarmu i, naravno, kada se vratite u domovinu.

Što cenkanje duže traje zadovoljniji su i kupci i prodavci. Prvi jer cene snize dvostruko, a drugi jer robu uvek prodaju skuplje nego što zaista vredi. Oni kojima nije do cenkanja radije kupuju u Ilmerkatu, oličenju savremenih italijanskih tržnih i autlet centra, ili u Soho skveru, pravom evropskom šoping molu. Tu se po fiksnim cenama kupuju odeća i kozmetika najpoznatijih svetskih brendova, proizvodi od zmijske, kamilje i kože krokodila, luksuzno upakovani orijentalni čajevi, najkvalitetnija arapska kafa.

Soho skver je i centar zabave. Ima klizalište i ledeni bar u kome obučeni u specijalne kostime gosti sede na stolicama od leda i ispijaju piće iz ledenih čaša. Tu su i tipično evropski ili orijentalni restorani, sa čijih terasa, malo toplije obučeni, možete da posmatrate čuvenu muzičku fontanu. Ona se raspeva svaki sat, od 18 časova do ponoći. Sve uz neverovatan prateći šou svetlosti i vodoskoka.

Idealne temperature vazduha pogoduju i safariju. Pa se na modernim kvadovima većina turista uputi kroz Sinajsku pustinju, do nomada koji nude jahanje kamila, rukotvorine od drveta, nomadske čajeve...

Letovanju usred zime, naklonjene su i zvezde, u pravom smislu reči. Rasute po nebeskom svodu, čini se da svetlucaju jasnije i lepše nego na bilo kom drugom parčetu neba. Ako im se pridruži još i pun mesec koji uranja u Crveno more, nećete odoleti da se Šarm el Šeiku vratite, možda već naredne zime.

TUTANKAMONOV MUZEJ

Pre pola godine, u Šarm el Šeiku je otvoren i Tutankamonov muzej. U dve odvojene postavke izloženo je više od 250 predmeta. Jedni su iz Tutankamonove grobnice, a drugi iz doba drugih faraona. Reč je o vernim replikama predmeta Nacionalnog muzeja u Kairu, koje su i po nekoliko godina izrađivali najbolji egipatski istoričari umetnosti, slikari, kujundžije, kamenoresci, drvorezbari.

BEZBEDNOST U PRVOM PLANU

Osim što turiste neprekidno obasipaju ljubaznošću, domaćini se neizmerno brinu i za njihovu bezbednost. Sve ulaze u grad strogo kontrolišu vojska i policija, ima i nekoliko kontrolnih punktova u gradu, a strogo se čuvaju i hoteli. Šarm el Šeik, obezbeđuju vojna, redovna i turistička policija. U sve hotele, i zaposleni i gosti, ulaze kroz „rendgenska vrata“, a pre nego što prođu rampu da bi uopšte prišli hotelu sve minibuseve i autobuse, spolja pregledaju stražari. Jedan sa obučenim psom, dok drugi specijalnim ogledalom pregleda pod vozila. Obezbeđenje se mora proći i na ulasku u svaku marinu.

RIZNICA PRAVOSLAVLjA

Osim što lepe, prijatne dane iskoriste da posete monumentalnu koptsku crkvu u Šarm el Šeiku, zima je ideano vreme za hodočašće do manastira Svete Katarine u podnožju Sinajske gore, jednog od najstarijih pravoslavnih manastira na svetu. Ili do doline cveća u kojoj su manastiri Svetog Pavla i Svetog Antonija, kao i mnogobrojne svetinje Kopta.

foto: flickr.com/Dominic Sayers

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: