Najlakši put do jeftinijih avio karata

Najvažnije je nekoliko meseci unapred isplanirati put, ali i pomno pratiti obaveštenja o promocijama svih avio-kompanija.

Izvor: novosti.rs

Ponedeljak, 26.01.2015.

08:06

Default images

Jeftinih avio-karata ima svakog dana i svuda, ali ih treba na vreme uzeti. Planiranje putovanja unapred najbolji je način da se dođe do povoljnije avionske karte.

Najpouzdaniji način da se negde otputuje je s nacionalnom avio-kompanijom. Jer, koliko god karte bile jeftine i na promociji, ukoliko se propusti naredni let ili dogodi nešto nepredviđeno nacionalna avio-kompanija brine o svojim putnicima. To ne važi za niskobudžetne firme, pa presedanje mora da se isplanira u tančine kako ne biste propustili naredni let, jer onda karta bespovratno - propada.

Prvi korak do jeftine karte je plan: gde želite da putujete i, otprilike, kada. Recimo, “Er Srbija” svakog petka objavljuje spisak jeftinih karata, i kada se željeno odredište pojavi na listi, treba reagovati - odmah.

Jeftine karte se brzo rasprodaju, a narednog petka možda neće biti ista destinacija u ponudi. Takođe, za praznike, poput Osmog marta ili Dana zaljubljenih, pojaviće se ponude “dve karte po ceni jedne”, i to je trenutak kada ih treba pazarati još od ranog jutra.

Niskobudžetne avio-kompanije zaista imaju povoljne cene karata, ali ne uvek. One su jeftine samo ukoliko se kupe mesecima unapred. Karte se kupuju karticom, i nekada avio-kompanije primaju isključivo kreditne kartice, ne i debitne. Mnoge zbunjuje to što ne mogu da nađu jeftinu kartu u oba smera.

To je zato što jeftine karte ne mogu da se kupe za vikend-putovanje, već na najmanje nedelju dana. Različite su tarife za polaske petkom i nedeljom u odnosu na one tokom sedmice.

Kod niskobudžetnih avio-kompanija ništa se ne podrazumeva, pa da ne bi bilo neprijatnih iznenađenja, treba čitati “sitna slova”. Većina “lou kost” kompanija naplaćuje čak i kofer koji nije ručni prtljag. Međutim, ukoliko je karta pristupačna, isplati se doplatiti 10 evra za kofer, ali je dobro to unapred znati.

Niskobudžetne avio-kompanije naplaćuju sve - od pića i slušalica u avionu, pa do toaleta (“Rajan er”). Zbog toga u čekaonicama na gejtovima postoje automati za piće. U isto vreme ove kompanije imaju ugovore s lancima hotela, restoranima i rentakar agencijama, pa se mogu ostvariti dodatni popusti.

Jeftino se može putovati i s najboljim avio-kompanijama. Ne samo što sve one imaju promotivne cene, već treba planirati putovanje baš na velike praznike. Za Uskrs (po gregorijanskom kalendaru), 25. i 31. decembar, Dan zaljubljenih i nacionalne praznike, malo ko putuje, i tada su avioni prepuni mudrih turista.

Čitajte „sitna slova“

1. Napravite spisak gde biste želeli da putujete, ne budite isključivi, ne držite se samo jedne destinacije i ne putujte nikada u špicu sezone.
2. Prijavite se za dobijanje besplatnih obaveštenja o promocijama avio-kompanija.
3. Najbolje karte se kupuju tri-četiri meseca unapred, i to početkom nedelje.
4. Čitajte “sitna slova”, jer takse nisu uvek uključene u cenu, a nekada se naplaćuje i “obrada karte”.
5. Imajte novac sa strane i reagujte odmah kada se pojavi povoljnija cena karte za željenu destinaciju.

Takođe, avio-kompanije nagrađuju lojalnost. Svaki put posle putovanja treba “upisati milje”. Možda ponovo kupite kartu kod iste kompanije (odnosno alijanse, asocijacije kojoj pripada desetina avio-kompanija), pa s “dodatnim miljama” možete ostvari lep popust.

Ovo posebno važi za interkontinentalna putovanja, jer s jednom kartom, praktično, može da se dobije besplatan let do nekog od gradova u Evropi. Takođe, treba čitati sve promotivne materijale, jer se za boravak u nekom hotelu ili za korišćenje usluga određene rentakar agencije dobijaju “besplatne milje”.

foto: flickr.com/khawkins04

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: