Fascinantne peščane skulpture na festivalu u Antaliji

Međunarodni festival peščanih skulptura u Antaliji, koji se tradicionalno održava u novembru, ove godine je zbog velikog interesovanja produžen do aprila 2015.

Izvor: klix.ba

Ponedeljak, 22.12.2014.

08:18

Default images

Festival je na 7.000 metara kvadratnih u parku Lara Bič organizovao Global Design Art Works, a tokom festivala je korišćeno oko 10.000 tona peska.

Na festivalu je napravljeno više od 100 skulptura od peska i to ličnosti koje su ostavile svoj trag u istoriji. Reč je o skulpturama imperatora Huna Atile, kralja Odina, Halid Bin Velida, Ričarda Lavljeg Srca i Saladina. Pored istorijskih ličnosti, od peska su napravljene i mnoge poznate građevine, među kojim se ističe Tadž Mahal i džamija Kubetus-sahra iz Jerusalima.

Direktor festivala Cem Karaca kazao je da je ove godine učestvovalo oko 25 vajara iz 12 zemalja. Proizvod hiljada radnih sati je više od 100 dela napravljenih u pesku.

Karaca je rekao da je planirano da se festival završi u novembru, međutim, zbog velikog interesa, doneli su odluku da traje duže nego prethodnih godina.

"Prethodnih godina smo sezonu zatvarali u novembru rušenjem napravljenih skulptura. Ove godine smo zatvaranje odložili za april sledeće godine. Na ovaj način je postao festival koji po vremenskom trajanju nema konkurenciju", pojasnio je Karaca.

Podsetio je da postoje slični događaji u Portugalu, Nemačkoj i Belgiji i koji traju od jednog do šest meseci, ali nijedan ne traje 11 kao ovaj u Antaliji.

"Naša izložba će trajati 11 meseci i biće najduža izložba skulptura u pesku", kazao je Karaca. Međutim, prema njegovim riječima, trajanje festivala u velikoj mjeri zavisi i od vremenskih uslova.

Prema njegovim riječima, prošle godine je festival posjetilo 150.000 turista, dok je ove taj broj povećan na 200.000. Očekuje se da će do kraja festivala broj posetilaca biti povećan za još 50.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: