Upropašćena freska Isusa dovela turiste u špansko selo

Neuspela restauracija freske u malom španskom selu koja je prošle godine nasmejala celi svet zapravo je dovela turiste u ovo gotovo zaboravljeno mesto.

Izvor: Daily Mail

Četvrtak, 18.12.2014.

17:07

Default images

Gradić Borha na severu Španije u kom je penzionerka Sesilija Himenes “osvežila” sliku “Ecce Homo” u Crkvi Milosrdne Gospe, prošle godine je posetilo 150.000 turista iz celog sveta, koji su želeli da vide ovo “remek-delo”. Oni su čak plaćali po jedan evro kako bi videli Sesilijin rad.

Himenesova se od osuda javnosti zbog toga što je upropastila fresku branila time da nije sama tražila taj angažman i da je “želela da pomogne”.

Ipak, ona je zbog pažnje koju je privukla na Borhu dobila i dodatne poslove - dizajnirala je logo za lokalnu vinariju, a prikaz novog “Isusovog lica” nalazi se i na lutriji grada.

Nisu svi zadovoljni razvojem situacije. Unuci originalnog umetnika Zapate koji je naslikao “Ecce Homo” tražili su da slika bude uništena, jer “šteti ugledu porodice”.

Ranije su stručnjaci utvrdili da je nemoguće ponovo vratiti originalno delo. U suštini, Sesilija je napravila sasvim “novu sliku”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: