Kulturna ruta "Put rimskih careva i dunavski put vina"

Kulturna ruta "Put rimskih careva i dunavski put vina" proteže se kroz četiri države u srednjem i donjem toku Dunava, obuhvatajući dvadeset arheoloških lokaliteta i dvanaest vinskih regiona. Kao zajedničko kulturno nasleđe Hrvatske, Srbije, Bugarske I Rumunije, Ruta je već postal deo mreže evropskih kulturnih ruta.

Izvor: B92

Utorak, 16.12.2014.

15:22

Default images

Pored namere da doprinese boljem predstavljanju zajedničkog kulturno-istorijskog nasleđa, ciljevi ovog projekta su povećanje broja turista uz Rutu i u region uopšte, ali i bolje profilisanje regiona kao kvalitetne turističke destinacije.

Naučni savet Rute okuplja eksperte iz oblasti istorije, arheologije, istorije umetnosti, enologije, turizma i drugih srodnih oblasti, a formiran je kako bi se obezbedio sveobuhvatni naučni pristup daljem razvoju tematske osnove, kao i kulturno-istorijska interpretacija Rute po najvišim akademskim standardima.

"Kulturna ruta „Put rimskih careva i dunavski put vina“ istovremeno je deo kulturnog nasleđa zemalja uključenih u Rutu, ali i integralni deo zajedničkog evropskog kulturnog nasleđa. Rimsko carstvo i poduhvati rimskih careva postavili su temelje urbanizma, administrativnog i zakonodavnog sistema srednjovekovne Evrope, pa time I savremenih evropskih društava. U tom smislu, ona obuhvata arheološke lokalitete u Hrvatskoj, Srbiji, Bugarskoj i Rumuniji, koji su svojevrsni spomenici vladavini rimskih careva na ovim prostorima", izjavio je Majkl Werner, predsednik Naučnog saveta Rute, professor rimske umetnosti i arheologije na američkom univerzitetu Albaniju Državnog univerziteta Njujorka i naučni savetnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici.

"Cilj nam je kontinuirani razvoj kulturne rute kao atraktivnog i ekonomski isplativog turističkog proizvoda koja obuhvata četiri države dunavskog regiona. Razvojem ove rute želimo da doprinesemo razvoju preko graničnog turizma i zajedničkoj promocije povezanih turističkih destinacija na Ruti, a u interesu sve četiri države", kaže Danko Ćosić, menadžer Rute.

Prvi sastanak Saveta u Sremskoj Mitrovici korak je ka jačanju zajedničke tematske osnove i unutrašnje kohezije svih aktera uključenih u razvoj Rute.

Dunavski centar za kompetenciju (DCC) nosilac je projekta razvoja rute. DCC je posvećen rаzvoju i unаpređenju Dunаvа kаo održive i konkurentne turističke destinаcije. U svom članstvu, DCC okuplja raznovrsne aktere iz javnog, privatnog I nevladinog sektora.

Svojim aktivnostima DCC podržаvа postojeće i razvija nove turističke proizvode, radi na stvаrаnju i promociji jedinstvenog turističkog brendа zа ceo region Dunаvа I zagovara dalja ulaganja u razvoj turizma u Dunavskom regionu.

Razvoj kulturne rute "Put rimskih careva I dunavski put vina" podržali su Nemačka organizacija za međunarodnu pomoć (GIZ) i Evropska Unija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: