Hotelska galaksija bez “superior” zvezde

U prethodne dve godine, glavni grad je postao bogatiji za dvadesetak smeštajnih objekata, a još 12 je u izgradnji. – Stručnjaci kažu da Beogradu nedostaju veći kapaciteti u rangu tri zvezdice, a nema ni hotela najluksuznije kategorije

Izvor: Izvor: D. Bukviæ, A. Bojoviæ / Politika

Nedelja, 14.12.2014.

20:07

Default images

Tek otvoreni "Radison blu", 76. hotel u Beogradu, poslednji je u nizu dokaza o ekspanziji hotelijerstva u prestonici. U prethodne dve godine glavni grad je bogatiji za dvadesetak ovakvih objekata, a još 12 je u izgradnji, piše Politika.

Ključni razlog za povećanje prestoničkih smeštajnih kapaciteta jeste porast broja posetilaca. Beograd je ove godine uknjižio 14 odsto turista više nego prethodne, što je na otvaranju "Radison blua" istakao i gradonačelnik Siniša Mali.

Pre nego što je crvena vrpca presečena na ulazu kompleks na mestu nekadašnjeg "Starog mlina", otvoreni su hoteli "Argo", "88 rums", "Džamp in", "Garni hotel Srbija", "Falkenštajner", "Kraun plaza"...

Njihovi gosti mahom dolaze u Beograd na sastanke ili učestvuju na međunarodnim kongresima u našoj prestonici, kaže dr Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera i restoratera Srbije "Hores".

– Novootvoreni hoteli pretežno imaju četiri zvezdice, a cena noćenja je između 90 i 130 evra dnevno. Među njima ima onih koji su samostalni, ali i objekata koji su deo nekog međunarodnog lanca. Tendencija je da veliki hotelski lanci na naše tržište ulaze putem franšiza, što znači da centrala ustupa brend i menadžment, a domaći partner nalazi investitora za izgradnju i rukovodi objektom po nalogu onog ko je izdao franšizu, deleći prihod s njim – ističe Genov, koji je i profesor menadžmenta u hotelijerstvu na beogradskoj Visokoj turističkoj školi.

Trećina novootvorenih hotela spada u garni hotele, što znači da nude noćenje uz doručak. I dok na ovakvim mestima najčešće odseda poslovni svet, turisti radije biraju hotele sa tri zvezdice ili hostelski smeštaj. Uprkos aktuelnoj ekspanziji, hotelijerska ponuda Beograda i dalje je nepotpuna, smatra Genov.
Foto: Tanjug / Rade Preliæ
– Hoteli sa tri zvezdice uglavnom su mali i nijedan od njih nema ni 200 ležajeva. To znači da ako je u "paketu" 170 gostiju, oni moraju da se rasporede u dva objekta. Beograd nema nijedan hotel sa pet zvezdica koji bi spadao u "superior" kategoriju. Pod tu odrednicu spadaju luksuzni objekti, u kojima noćenje košta hiljadu evra, pa naviše. U tu grupu spadao je bivši "Interkontinental", dok sadašnja "Kraun plaza" na istoj adresi ima četiri zvezdice. "Hajat" ima pet zvezdica, ali nije "superior" – ističe Genov.

U važećem Pravilniku o standardima za kategorizaciju ugostiteljskih objekata za smeštaj ne pominje se "superior" kategorija, već se hoteli rangiraju oznakama od jedne do pet zvezdica. A prema rečima našeg sagovornika, nijedan od postojećih hotela ne bi ispunio uslove za "superior" kategoriju.

– Pre nego što počne da radi, hotelijer popunjava anketni list na osnovu pravilnika i pod krivičnom i materijalnom odgovornošću odgovara za tvrdnje o kvalitetu usluge. Potom navode iz upitnika proverava turistička inspekcija i rangira ga od jedne do pet zvezdica – navodi Genov.

Uporedo sa nicanjem velikih hotela, u toku je i ekspanzija malih privatnih ugostiteljskih objekata na atraktivnim gradskim lokacijama, kaže Tomislav Momirović, predsednik skupštine "Horesa". Time Beograd prati trend koji postoji u svim većim gradovima u Evropi, mada sa zakašnjenjem.

– Prag je u tu priču ušao pre dvadeset godina, a u Budimpešti je ekspanzija usledila pre petnaest godina – kaže Momirović.

U glavnom gradu, dodaje on, najviše ima hotela sa tri i četiri zvezdice, ali budući da kategorizacija nije najbolje definisana i da joj tek predstoji usklađivanje s evropskim standardima, mnogi od njih nemaju sve stavke u usluzi u poređenju sa evropskim pandanima po broju zvezdica.

– Hoteli sa četiri zvezdice nude za naše prilike luksuzan smeštaj, doručak i lokaciju. Uglavnom se nalaze u centru grada. U ponudi imaju malu kongresnu salu za bankete i kratke sastanke. U njihovom fokusu su ljudi koji dolaze na poslovne susrete. Na periferiji se otvara sve veći broj hotela koji se kategorišu sa najviše tri zvezdice i pokušavaju da nižim cenama privuku goste. Kod njih uglavnom odsedaju turisti, dok seminare i kongrese rade veliki hoteli poput "Kraun plaze", "Hajata", "Falkenštajnera" – sumira Momirović.

Od smeštaja u deset kvadrata do masaže u kadi

Foto: Tanjug / Oksana Toskiæ
Pravilnik o standardima za kategorizaciju ugostiteljskih objekata za smeštaj napisan je na petnaest strana. Ocenjuje se sve – od hortikulturalnog uređenja, parkinga, garaže, ulaza, recepcije, lifta, restoran sala, soba, kupatila...

* Jedna zvezdica
Ovo su hoteli jednostavnog izgleda i usluge. Imaju desetak soba od po najmanje deset kvadrata. Nemaju parking, a recepcija radi 12 sati.

** Dve zvezdice
Ovakvi hoteli najčešće imaju dva do četiri sprata. Usluživanje hrane i pića je ograničeno. Sobe su od 12 kvadrata pa naviše, a apartmani od 20. Smeštaj je opremljen najosnovnijim nameštajem. Većina ovih hotela nema vlastiti restoran.

*** Tri zvezdice
Hoteli sa tri zvezdice nude nešto prostranije sobe i uređen prijemni hol. Restorani su otvoreni od doručka do večere. U sobama postoje ogledala za celu figuru, fen za sušenje kose, a televizor poseduje svaka druga soba. Doručak je po principu švedskog stola.

**** Četiri zvezdice
Sobe su opremljene klima-uređajima. Hotelski restoran na jelovniku ima više opcija. Posluga u sobi dostupna je u toku većeg dela dana. Po pravilu su na raspolaganju i usluga parkiranja ili garaža, kao i nosač. Ovakvi hoteli imaju fitnes centar, bazen, masažu...

***** Pet zvezdica
Sobe u hotelima s pet zvezdica imaju luksuzni nameštaj i mahom su opremljene masažnim kadama. Gost po želji dobija sef, bademantil, rum servis uslugu... Posluga je dostupna 24 sata. Gostu su na raspolaganju fitnes i spa centri, usluga parkiranja i garaža, butici, frizerski i kozmetički saloni, a da gostu bude maksimalno udobno, brinu i vratari, liftboji, nosači prtljaga...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: