Njujork dobija bajkoviti kutak Fride Kalo

Dom i atelje čuvene meksičke slikarke Fride Kalo, zajedno sa baštom koju je ona brižljivo gajila, biće "oživljeni" u Botaničkoj bašti u Njujorku naredne godine.

Izvor: Izvor: B92, BBC

Petak, 28.11.2014.

15:03

Default images

Nesvakidašnja izložba “Frida Kalo: Umetnost, bašta, život” biće jedina samostalna izložba Fride Kalo u Njujorku u poslednjih 25 godina, prenosi BBC. Kalo, koja je umrla pre 60 godina, najpoznatija je po bolnim, istovremeno punim života i veselja, autoportretima na kojima je jarkim bojama ispisivala ceo svoj život.

Izložba će biti otvorena 16. maja 2015, sve do novembra te godine, a deo bašte biće transformisan u Plavu kuću (Casa Azul), meksičko zdanje u kojem je Frida provela ceo svoj život.
www.fridakahlo.it
Na plavim zidovima visiće umetnička dela pretkolumbovske ere, koja je sakupljao slikar Dijego Rivera, suprug umetnice, a do njenog ateljea vodiće put popločan vulkanskom lavom, oivičen cvećem iz celog Meksika, istim vrstama koje je Kalo do smrti uzgajala.

Kustos izložbe u Njujorku biće meksička istoričarka umetnosti Adriana Zavala, koja će postavkom ujedno i “slaviti energiju i suptilnost meksičke kulture, donoseći deteljan uvid u rad Fride Kalo”, kazao je Gregori Long iz Botaničke bašte.

Čuvena umetnica je ceo svoj život, od 1907. do 1954. živela u kobaltno plavoj kuću u Kojoakanu, predgrađu Meksiko Sitija.
www.fridakahlo.it
Počela je da slika 1925. godine, dok se oporavljala od užasne saobraćajne nesreće, zbog koje je celog života patila, ne bi li nakon trideset operacija ipak ostala sa trajnim invaliditetom.

Njeni autoportreti i slike prirode obeležili su njenu karijeru, koja je vrhunac doživela tokom četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka.

Poslednjih godina Kalo ponovo postaje sve značajnija figura likovne umetnosti. Njena dela postižu vrtoglave cene na aukcijama, lik njen pozdraviće vas sa meksičke novčanice od 500 pesosa, a 2012. godine na velikom platnu oživela ju je Salma Hajek u nagrađivanom filmu “Frida”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: