Biser u nedrima Srbije

Đerdapska klisura i grad Kladovo su kapija vremeplova, koji vas vodi u doba neolita, Rimljana... Dunav je svuda lep, ali njegov tok kroz ovaj kraj prevazilazi i najmaštovitije pejzaže iz Tolkinovih romana.

Izvor: novosti.rs

Sreda, 19.11.2014.

08:45

Default images

U nedrima krijete biser Evrope. Da mi imamo ovakvu prirodu i bogato istorijsko nasleđe, napravili bismo svetski poznatu destinaciju... Reči jednog italijanskog turističkog stručnjaka možda najbolje opisuju lepotu Đerdapske klisure i gradića Kladovo na krajnjem istoku Srbije.

Nažalost, kao narod smo često skloni da tuđe cenimo više nego sebe. Tako je i u turizmu, zbog čega je ovaj kraj naše zemlje i dalje misterija za ljubitelje putovanja. A ako ipak odlučite da se otisnete Đerdapskom magistralom (jedan od najuzbudljivijih puteva Evrope), otvoriće vam se kapija vremeplova, koji vodi od neolita, Rimske imperije, do srednjevekovnih tvrđava, a saznaćete i kako je nastala potresna srpska pesma „Tamo daleko“.

Dunav je svuda lep, ali njegov tok kroz Đerdap prevazilazi i najmaštovitije pejzaže iz Tolkinovih romana. Moćna reka ovde krivuda među gorostasnim planinama, skuplja se i širi. U Velikom i Malom kazanu klisure čini vam se da rukom možete da dotaknete obalu Rumunije, dok kod Golubca Dunav „razapinje krila“ u rasponu od 6,5 kilometara, zbog čega mnogi u prvi mah pomisle da su negde na moru.

A upravo je osećaj „morske atmosfere“ jedan od aduta Kladova, naročito u letnjim mesecima.

Krstarenje Đerdapom jedna je od glavnih atrakcija u rečnom turizmu, s obzirom na to da je u pitanju najduža i najveća klisura u Evropi. Poseban doživljaj je prolazak kroz prevodnicu hidroelektrane "Đerdap", jer se tu Dunav sa 34 spušta na nivo vode od 17 metara, da bi propustio brodove. Fascinantan je i lik dačanskog kralja Decebala uklesan u steni, sa rumunske strane. Sa vode se vidi i čuvena Trajanova tabla.

To i ne treba da čudi, jer je Dunav tu takođe širok, a krcate plaže i bogat noćni život mogu lako da vas „teleportuju“ u neke južne krajeve. I vreme je toplije nego u centralnom delu Srbije, pa tako ovaj gradić od desetak hiljada stanovnika, godišnje ima isti broj sunčanih dana kao recimo Ulcinj.

Na izlasku iz gorostasnog i planinskog Đerdapa, Kladovo posetioce čeka u ravnici, posluženo kao na tacni. Kome je zaista do posluženja, ovde će pronaći odlične vlaške specijalitete, ali i vruhunsko vino.

Peščana zemlja, topla klima i duga tradicija u vinogradarstvu zaslužni su što se u kladovskoj opštini prave neka od najboljih srpskih vina.

Neko će reći - „u Srbiji se svuda dobro jede, nego kakve znamenitosti može jedan tako mali grad da ponudi modernom i zahtevnom turisti“. Mnogi se iznenade kada saznaju da se ovde nalaze ostaci monumentalnog Trajanovog mosta, jednog od arhitektonskih čuda s početka drugog veka nove ere.

U okolini Kladova su i ostaci rimskog utvrđenja Dijana, tvrđava Fetislam iz 16. veka, bogat arheološki muzej, a ovaj kraj čuva i tajnu o autoru pesme "Tamo daleko".

U pitanju je Đorđe Marinković iz kladovskog sela Korbovo, kompozitor, instrumentalista, profesor citre i kasnije muzičar u kraljevoj gardi, koji je setnu odu srpskim ratnicima spevao 1916. godine na Krfu. Izvorna verzija pesme je počinjala „Tamo daleko, daleko kraj Dunava, tamo je selo moje, tamo je ljubav moja“ i bila je posvećena rodnom podunavskom Korbovu.

Lepenski vir

Lokalitet je ime dobio po dunavskom viru i čuva sedam sukcesivnih naselja sa 136 objekata (kako stambenih, tako i sakralnih) izgrađenih u ranom mezolitu, u periodu od oko 9500. do 7200. godine pre naše ere, a zatim u ranom i srednjem neolitu, od oko 6250. do 5500. godine pre naše ere.

Kladovo je odlična "baza" i za izlete do Rajačkih pivnica – vinskog sela iz 18. i 19. veka, kanjona Vratna, kao i Lepenskog vira, jednog od najvećih mezolitskih i neolitskih arheoloških nalazišta u svetu.

Ko ipak najviše voli da se na putovanju opusti i uživa uz bogat spa program, trebalo bi da obrati pažnju na ponudu hotela „Akva star Danjub“ sa četiri zvezdice, koji pored luskuznog smeštaja na obali reke, posetiocima nudi i bazene sa slanom vodom, masaže i bogatu trpezu ovog kraja.

- Našim gostima organizujemo i razne izlete, degustacije vina, krstarenje Dunavom. Jednostavno, trudimo se da svima približimo lepotu ovog kraja, koja je često neopravdano zapostavljena – naglašava Mileta Adžić, direktor hotela.

Manifestacije

Deo opštine Kladovo izuzetno je bogat raznim vrstama sitne i krupne divljači, tako da je ovaj grad jedan od centara lovnog turizma. Manifestacije koje se tradicionalno održavaju su "Kladovsko leto", junska "Đerdapska regata", "Zlatna bućka Đerdapa", Međunarodna dunavska regata, a u avgustu Kladovo je domaćin i velikog etno-festivala.

Trajanov most

Arhitektonsko čudo na reci Dunav spajalo je Gornju Meziju i Dakiju (današnju Srbiju i Rumuniju) za vreme Rimskog carstva. Izgrađen je po naredbi rimskog cara Marka Ulpije Nerva Trajana i svečano otvoren 105. godine na Dunavu. Dugačak je bio 1.097,5 metara i oko 1.000 godina je važio za najduži most ikada sagrađen u svetu. Projektovao ga je najveći arhitekta toga doba Apolodor iz Damaska i smatran je za jedno od najznačajnih dela rimskog građevinarstva.

Golubačka tvrđava

Najstarije utvrđenje u Golupcu izgradili su Rimljani, u prvom veku nove ere. U tvrđavi je boravio rimski car Dioklecijan oko 299. godine nove ere. Grad su kasnije uništili Huni, ali ga je Justinijan obnovio. U pisanim istorijskim dokumentima ova tvrđava se prvi put pominje u jednoj ugarskoj povelji 1335. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: