Kapri - oaza za umetnike i džetsetere

Ostrvo Kapri je mondensko letovalište koje već decenijama važi za jednu od najposećenijih turističkih destinacija na mediteranskom delu italijanske rivijere.

Izvor: glassrpske.com

Subota, 15.11.2014.

08:45

Default images

Foto: Doga Ozyurekli/Flickr.com

Smešteno je na južnoj strani Napuljskog zaliva kraj Sorentinskog poluostrva, sa istoimenim gradom Anakapri i sa 7.278 stanovnika.

Karakteriše ga neobičan reljef koji je nastao pucanjem priobalnog dela Sorentinskog poluostrva, a zatim i njegovim potonućem u more.

Sve ovo u kombinaciji sa bogatom istorijom, luksuznim vilama i blagostanjem na ulicama učinilo je da ostrvo Kapri postane omiljena kosmopolitska destinacija. Na njegovoj obali, na vrhu njegovih stena, u neverovatnoj prirodi često su sedeli evropski umetnici, književnici koji su u tišini, uz šum mora i cvrkut ptica, stvarali svoja dela.

U drugoj polovini 19. veka postao je popularno odredište evropskih umetnika, književnika i drugih slavnih ličnosti. Istaknuti umetnici Džon Singer Sardžent i Frank Hajd bili su na ostrvu krajem 1870-ih. Na ostrvu su vile imali i Maksim Gorki, Norman Daglas, Fridrih Alfred Krup, Kurcio Malaparte, Aksel Munte, Emil fon Bering i Kristijan Vilhelm Alers.
Foto: pixabay.com
Iako relativno mali, dugačak šest a širok tri kilometra, Kapri predstavlja pravi mamac za turiste iz čitavog sveta, a tokom 50-ih postao je popularno odredište svetskog džet-seta. Centralni trg Kaprija zadržao je umerenu seosku arhitekturu, ali je načičkan skupim buticima i restoranima. U lokalnoj arhitekturi mogu se videti uticaji Rimljana, Vikinga i Arapa.

Do ostrva se dolazi isključivo brodom. Kada se priđe do samog ostrva, pogled je zaista zadivljujući, a takvim ga čine misteriozne pećine kao i zapanjujući vrhovi. Najlepši doživljaj na ostrvu svakako je poseta Plavoj pećini (Blue Grotto) u kojoj se svetlo reflektuje od morske vode i obasjava svod.

Za vreme leta ima mnogo turista, najčešće jednodnevnih izletnika iz Napulja i Sorenta. Ko jednom poseti Kapri, ne mora više nikada da se vrati jer će ga sigurno pamtiti ceo život, po lepoti, ali i "najjačim" cenama u čitavoj Italiji.

Hrana

Na Kapriju, kao i u celoj Italiji, dobro se jede. Malo skuplji restorani nalaze se oko trga Pjaceta, dok nešto jeftiniju hranu nude restorani van trga i u Anakapriju. Kuhinja je slična mediteranskoj, podrazumeva dosta maslinovog ulja, paradajza, bosiljka, sardina, komorača i plodova mora. Oni koji konzumiraju alkohol, pored vina, verovatno će želeti da probaju liker od limuna "limončelo" po kojem je Kapri takođe poznat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: