Zeleni trezor: Neprocenjivo blago Evrope

Zeleni trezor u Drezdenskom zamku čuva jednu od najvećih kolekcija blaga u Evropi. Njegove spektakularne barokne odaje prepune su dragulja i umetnina.

Izvor: CNN

Četvrtak, 30.10.2014.

14:05

Default images

Foto: Cheryl Hammond / Flickr.com

Iako ova remek-dela nisu ništa manje vredna od onih u Firenci i Veneciji, ona još nisu stekla svetsku popularnost. Međutim, restauracijom zamka, koja je obavljena prošle godine, Zeleni trezor postaje evropski “kovčeg s blagom”.

Početkom 18. veka, Avgust II Jaki, vladar Saksonije, radio je na tome da od Drezdena napravi centar umetnosti i kulture, pozivajući talentovane vajare, draguljare i slikare da žive u ovom gradu.

On je izgradio niz veličanstvenih soba u kojima je izlagao predmete od velike vrednosti i tako reklamirao kulturu grada, kao i njegovo bogatstvo.

Rezultat je Zeleni trezor, prvi javni muzej u Evropi. Njegova ogromna kolekcija ukrasa – od sjajnih kugli od kristala i zlatnih figurina, do Drezdenskog zelenog, najvećeg i najfinijeg zelenog dijamanta na svetu.
Fotografija Zelenog trezora iz 1904. godine (Foto: Wikimedia Commons)
Tokom bombardovanja Alijanse 1945. trezor je uništen. Iako je blago prebačeno u tvrđavu, kasnije ga je konfiskovala Crvena armija i odnela u Rusiju.

Dragulji su vraćeni u Drezden 1958, ali najveći deo nije bio izložen sve do završetka projekta rekonstrukcije 2004. vredne 45 miliona evra.

Danas je taj muzej podeljen na dva dela: elegantni Novi zeleni trezor, u kom su pojedinačni eksponati izloženi u modernim minimalističkim kutijama uz osvetljenje dizajnirano tako da istakne svaki od njih.

Drugi deo, Istorijski zeleni trezor, predstavlja rekonstrukciju Avgustovih sala, a svaka od soba inspirisana je drugim materijalima i bojom. One su i same barokni radovi.

Među eksponatima su pehari napravljeni od obrađene ljuske nojevih jaja, mali tornjevi od slonovače i sjajni ormarić od rezbarene ebanovine.

Novi zeleni trezor proslavlja 10 godina od otvaranja i sadrži više od 1.000 najboljih Avgustovih eksponata. Među najboljima su šolje sa ugraviranim kineskim motivima i nakit inspirisan kraljevskim sudom u Delhiju.
SvenS D / Wikimedia Commons
Fascinantno je koliko su Evropljani tog vremena povezivali luksuz sa svojim orijentalnim fantazijama. Prema dr Leriju Silveru, profesoru istorije umetnosti na Univerzitetu u Pensilvaniji, Mugalsko carstvo imalo je gotovo legendaran status u to doba i postalo simbol moći i bogatstva, kom su se divili čak i evropski vladari. Bilo je bajkovita predstava veličanstvenosti koju treba poštovati i imitirati.

Najvredniji predmet koji je Avgust posedovao bila je minijaturna diorama koja je predstavljala neograničeno bogatstvo mugalskog cara Aurangzeba, njegovog savremenika sa indijskog potkontinenta. Aurangzeb u diorami proslavlja svoj 50. rođendan na vrhuncu carstva. Dok sedi u tronu, prilaze mu radže i prinčevi, prolaze poslužavnici prepuni zlatnika i slonovi umotani u dragulje, predstavljeni kao pokloni. Zidovi su, međutim, dekorisani kineskim zmajevima, pa san o orijentu postaje još fantastičniji.

Ovu dioramu (prva slika) pravio je sedam godina izuzetni draguljar Johan Melhior Dinglinger od rubina, smaragda, bisera, više od 4.000 dijamanata i jednog safira.

Samo 58 centimetara visoka, koštala je Avgusta više od izgradnje ogromnog zamka Moricburg.
Hajotthu / Wikimedia Commons
Dinglinger je radio i na još nekoliko remek-dela iz ove kolekcije, uključujući i Dragulj Reda zlatnog runa, prestižni grb sa tri vatrena rubina, koji označavju vrednosti viteštva. Najpoznatiji komad predstavlja tamnoputog mladog princa, sa tetovažama koje su zapravo indijanske, kako nosi tanjir od kornjačevine prepun kolumbijskih smaragda.

Kao i grad Drezden, Zeleni trezor strateški je obnovljen u stilu koji kombinuje moderne i barokne elemente.

Za Hartviga Fišera, direktora Umetničke kolekcije Drezdena, izgradnja trezora dovela je do toga da ljudi u Saksoniji “fundamentalno preispitaju arhitektonsko nasleđe”.

Novi Zeleni trezor je trijumf svedenih linija i savremene prezentacije. S druge strane, istorijski deo prepliće umetnost i arhitekturu onako kako ih je Avgust video.

Tako trezor odražava dve strane Drezdena: njegovu prošlost kao “Firence na Elbi” i trenutni status središta savremenog dizajna.
Foto: savv / Flickr.com
Foto: Daniel H. / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: