Deset plemenskih zajednica o kojima se malo zna

Iako se nama ovo čini nestvarno, na svetu zaista postoje ljudi koji ne znaju šta je kaseta ili ploča, a kamoli kompjuter, koji nikada nisu čuli za Instagram ili Fejsbuk, i koji za Mekdonalds misle da je neki zli beli predsednik...

Izvor: Dnevnik.hr

Nedelja, 26.10.2014.

08:45

Default images

Pogledajte kakva se sve plemena kriju na našoj planeti:

Kayapo

Ovo pleme živi u Brazilu uz reku Xingu i to u čak 44 različita sela koja su međusobno povezana gotovo nevidljivim šumskim putevima. Njihovo je mesto boravka nažalost ugroženo, a razlog tome je izgradnja brane Belo Montre, koja će svojom izgradnjom potopiti njihove kuće i od celog područja napraviti veliko jezero. Trenutno ih u plemenu ima oko 8.000.

Kalash

Žive u Pakistanskim planinama, tik do područja kojim upravljaju afganistanski Talibani. Ovo je jedno od najneobičnijih plemena na svetu jer su svi članovi bele puti. Oni za sebe govore kako su potomci vojske Aleksandra Velikog, poznatog grčkog vladara, a njihove priče potvrđuju i nedavna istraživanja.

Cahuilla

Iako se Kalifornija često poistovećuje s luksuzom i glamurom Holivuda, ovo područje je dom ne za jedan, već za čak devet prirodnih rezervata u kojima još dan danas žive Cahuilla indijanci, za koje se veruje kako su na ovom području već više od 3.000 godina.

Spinifex

Članovi ovog aboridžinskog plemena već više od 15.000 godina nastanjuju veliku pustinju Viktorija u Australiji, mesto koje poznato kao jedno od najtoplijih mesta naše Planete. Većina stanovnika plemena je na žalost preseljena s prvobitnog područja radi testiranja nuklearnog oružja na mestu njihovih ognjišta.

Batak

Žive na Filipinima, na ostrvu Palawan. Ovo je jedno od genetski najzanimljivijih plemena na svetu. Veruje se kako su potomci Australoida koji su najdalji rođaci Homo africanusa. Iako smo svi mi potomci Afričkog čoveka, za njih se smatra kako su najstariji jer su njihovi dalji preci napustili Afriku pre više od 70.000 godina.

Andamanese

Poznato i pod nazivom Negritos, ovo pleme simbolizuju muškarci koji su svi više-manje niži od 150 cm. Nastanjuju područje ostrvskog lanca Andamani kod obale Bengala. Zanimljivo je da nisu znali za vatru sve do 19 veka.

Piraha

Iako širom sveta postoje brojna plemena, pleme Piraha je zaista najposebnije od svih jer su tokom godina razvili svoj jedinstveni jezik i kulturu života kakvu nije moguće videti nigde na svetu. Takođe, od ovog plemena niko nikada nije izašao u moderan svet, iako su za to imali prilike.

Takuu

Ovo polinezijsko pleme zabranilo je posete svim misionarima u proteklih 40 godina. Žive u tradicionalnim drvenim barakama, a za razliku od ostalih plemena, koja većinu vremena provode radeći, oni od 20-30 sati nedeljno posvete pevanju i plesanju. Njihov repertoar se sastoji od čak 1.000 pesama koje znaju napamet.

Dukha

Ovo je jedno od poslednjih mongolskih plemena nomadskih jahača jelena koji sežu u istoriju sve do Tang dinastije. Ostalo ih je tek tristotinjak, i oni su posebno interesantni turistima...

El Molo

Najmanje pleme u Keniji ugroženo je sa svih strana. Život im otežavaju ostala plemena koja ih teraju sa svih područja, kao i brojne bolesti koje su posledica siromaštva.

Foto: Image courtesy of africa at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: