Male tajne amsterdamskih muzeja

Kao i svaki kosmopolitski grad, Amsterdam može da se pohvali brojnim muzejima, kako onim velikim sa postavkama koje će vas ostaviti bez daha, tako i onim manjim i ne toliko popularnim, ali koji mogu i te kako da vam prirede zanimljiva iznenađenja.

Izvor: Izvor: B92, CNN

Sreda, 22.10.2014.

16:02

Default images

Sigurno je da Amsterdam ima brojne više nego efikasne načine da privuče turiste, ali su njegovi mali muzeji još uvek ostali dobro čuvana tajna poznata samo najvećim znatiželjnicima, piše CNN.

Primera radi Muzej sira (Amsterdam Cheese Museum), smešten u blizini Muzeja Ane Frank, na svoja dva sprata donosi sve što treba da znate o ukusnim holandskim sirevima. Postavka nije toliko raskošna kao u drugim svetskim muzejima sireva, ali ćete moći da probate dovoljno ukusnih mlečnih zalogaja iz cele Holandije.

Takođe, bićete u prilici da vidite i najskuplji nož koji se koristi za sečenje sira - dijamantima optočen primerak vredan 34.000 dolara.

Foto: Bert Kaufmann / Flickr.com Ljubitelji mačaka svakako će još više zavoleti Amsterdam ako posete neobični muzej posvećen ovim životinjama. Kabinet mačaka (De Kattenkabinet) smešten je u zgradi koja je nastala još 1880 godine i može se pohvaliti lepom kolekcijom slika koje prikazuju mačke, a čiji su autori slavni umetnici poput Pikasa i Rembranta.

Muzej je osnovao bivši bankar, Holanđanin Bob Meijer koji je is am zaljubljen u mačke i ima nekoliko lepih ljubimica. Mračnu stranu Amsterdama možete otkriti i posetom Holandskom pogrebnom muzeju (Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover) koji se nalazin van gradskog jezgra, ali svakako vredi pažnje. Iza delimično sablasnog imena zapravo se skriva zabavna institucija koja na neobičan način govori o smrti i ritualima uz koje su se ljudi sahranjivali tokom prošlosti u Holandiji.

Muzej je smešten u ostatku zdanja u kojem je živeo direktor nekadašnjeg groblja, tik na ulazu groblja koje je nadgledao. Za ljubitelje mode nezaobilazna stanica je Muzej torbi i tašni (Tassenmuseum Hendrikje) koji poseduje veliku kolekciju tašnica i torbica, kao i njihovih “velikih izdanja”, starih i po nekoliko vekova. Tu su kraljevske torbe i torbe običnih smrtnika izložene jedne uz druge, starije tašne smeštene su pored novih koje potpisuju trenutno popularni dizajneri…

Među njima se svakako ističe torba “Anđeo čuvar” (Guardian Angel) koja je sačinjena od delova noževa i oružja, sa potpisom tima “Vlieger & Vandam Bags”. A tu je i torba sa slušalicama, sistemom za pozivanje brojeva i dodatkom da se okači na zid, koja je u eri pre mobilnih telefona služila upravo kao - telefon. Muzej Maksa Evea (Max Euwe Chess Museum) zadovoljiće ne samo ljubitelje šaha, već i sve ostale posetioce, jer donosi neverovatne priče iz života jedne osobe - holandskog majstora Mahgilisa Maksa Evea. Tako postavka prati životne početke šahiste koji će ostati upamćen kao do sada jedini holandski svetski prvak u šahu.

Muzej je smešten baš u kući u kojoj je živeo, u ulici koja nosi njegovo ime, a ispred zdanja se nalaži džinovska table za šah, gde često možete videti tinejdžere koji odmeravaju umeće sa starijim, penzionisanim šahistima.

U muzeju se takođe nalazi i svojevrstan šahovski Hol slavnih, sa omažima Bobiju Fišeru i Borisu Spaski. Nacionalni Muzej naočara (Brilmuseum) privući će sve one koji su oduvek uživali u isprobavanju tuđih naočara. Osim isprobavanja, moći će kroz neobična stara stakla da posmatraju zanimljiv ambijent muzeja, smeštenog u zgradi iz XIX veka. Upravo je u tom zdanju pre 700 godina otvorena jedna od prvih optičarskih radnji u Amsterdamu.

Naočare Badija Holija i Elvisa Kostela takođe su ovde izložene uz brojne njihove “pretke”, a posetioci mogu i da kupe svoj par od ponuđenih naočara.

Poseban kuriozitet predstavljaju stare maske koje sui male ugrađena stakla, kako bi slabovide osobe koje ih nose mogle da uživaju u balu pod maskama. U redu, Amsterdam jeste širom sveta poznat po slobodnijem “tumačenju” duvanskog i njemu srodnih dimova. Zato nije ni čudno što postoji i poseban Muzej lula (Pijpenkabinet) smešten u zdanju iz XVII veka, koji u svojoj postavci ima malene sprave za konzumaciju duvana stare 2.500 godina.

Tu su i posebno izrađene lule namenjene pušenju na javnom prostoru, koje ljubitelji duvana mogu i da pazare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: