Pariz - grad na zlatnim obalama

Pariz, grad ljubavi, istorije i arhitekture, umetnika i mode, smješten je na obalama Sene, čija lepota uvek iznova mami uzdahe. Evropska prestonica mode i čuveni grad ljubavi za svakog posetioca čuva ponešto.

Izvor: B92

Petak, 17.10.2014.

08:28

Default images

Foto: Yann Caradec/Flickr.com

Zaista, Pariz je sve samo ne kliše i kada ga prvi put posetite, stalno ćete mu se vraćati, ako ništa, onda makar u mislima. Isto tako, nemoguće je otići u Pariz i ne zaljubiti se tamo, jer ljudi ovoga grada imaju stila, a njegova arhitektura je zavodljiva i privlačna, dok restorani i noćni život osiguravaju uživanje. Dan obavezno počnite uživanjem u finim zalogajima tipičnog francuskog doručka - kroasanima i beloj kafi i pri tom zaboravite na brojanje kalorija kako biste još intenzivnije doživeli ovaj grad.

Ne postoji najbolje vreme za posetu Parizu, u svakom godišnjem dobu grad je živ. Prepoznatljiv je po Konkordu, najlepšem trgu na svetu, aveniji Šanzelize, muzeju Luvr, Trijumfalnoj kapiji, Versaju, Operi Garnije, "Mulen ružu", Ajfelovoj kuli… Više od 30 mostova, 400 crkava, od kojih je najljepša nadaleko čuvena Notr-dam, zatim Monmartr i Pigal, koji važi za najživlje naselje sa burnim noćnim životom. Veliki broj restorana čine ovaj grad gastronomskom svetskom mekom. Za zaljubljene, romantična plovidba Senom je predivno iskustvo za cijeli život.

Nikako ne smete propustiti odlazak u Diznilend, posle Los Anđelesa jedino mesto gde postoji grad bajke, mašte i likova iz crtanih filmova. U kojem god da ste uzrastu, ovo će vam biti nezaboravan doživljaj.
Foto: Luke Ma/Flickr.com

Šetajući ulicama Pariza, koji mnogi nazivaju najlepšim gradom na svetu, činiće vam se da Parižani istinski uživaju u životu. Prošetajte slavnom ulicom Šanzelize (Jelisejska polja), koja se nalazi između trgova Etoal i Konkord, ujedno najpoznatijom pariskom avenijom.

Pogled s Ajfelovog tornja pariske trenutke će zauvek urezati u vaše pamćenje. Obavezno posetite poznati kabare "Mulen ruž" na Pigalu jer će spektakl koji će se odvijati pred vašim očima zaokružiti vaš utisak Pariza.

Šoping

Odlučite li se za jesenji šoping u Parizu, nećete pogrešiti. Sam čin kupovine ovde je zaista svečan, u svakoj radnji će vam trgovac uz osmeh predati vrećicu u ruke i poželeti lep nastavak dana. Teško je pobrojati sve pariske modne poslastice, ali nikako ne smete zaboraviti radnju La Valle, koja neretko nudi poznate marke po nezamislivim cenama, a naći ćete je na putu prema Mikiju Mausu i Diznilendu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: