Subotica ima najbolju turističku organizaciju

Turistička organizacija Srbije (TOS) obeležila je 27. septembra Svetski dan turizma dodeljivanjem nagrada "Turistički cvet", ali i priznanja "Izuzetne destinacije Evrope" (EDEN).

Izvor: B92

Subota, 27.09.2014.

13:58

Default images

U kategoriji Turistička organizacija nagradu je odnela TO grada Subotice, dok je u kategoriji Turistička manifstacija pobedila "Zlatne ruke" Sokobanje.

Beogradski hotel Skver najn i seosko domaćinstvo "Ivanjički konaci", podelili su nagradu u kategoriji Ugostiteljski objekat za smeštaj.

U kategoriji organizacija ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma i podizanja kvaliteta turističkih usluga nagradu su dobili JP "Skijališta Srbije" i rediteljka Marijana Petrović.

Kada je reč o konkursu za izbor "Izuzetne destinacije Evrope", koja se prvi put organizuje u našoj zemlji, pobednik je opština Knjaževac, dok su za prateće destinacije izabrani Kovačica, Topola, Kučevo i zajednička kandidatura Nove Varoši i Prijepolja.

Izabrane destinacije u Srbiji biće uvrštene u "Mrežu izuzetnih destinacija Evrope" (EDEN Network).

Ovaj izbor organizovan je sa ciljem da se prepoznaju i nagrade destinacije koje razvijaju turističku ponudu na promociji teritorijalno-specifičnog nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Ministar tgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je na svečanosti povodom dodela nagrada rekao da turizam još uvek nema značaj koji bi trebalo da ima u ekonomskom oporavku i razvoju Srbije.

Prema njegovim rečima, turizam ima potencijal da bude važna privredna grana Srbije.

Kako je naveo, uprkos ekonomskoj krizi za sedam meseci ove godine povećao se broj stranih turista za 11 odsto i jedina smo zemlja u Evropi koja ima dvocifren rast.

U tom periodu najveći broj turista je iz Bosne i Hercegovine, dok su prvi put ruski turisti po broju noćenja zauzeli prvo mesto sa 91.000 noćenja, a primetan je i veliki porast broja kineskh turista za 36 odsto, dok se broj noćenja povećao za 47 odsto.

Ljajić je naveo i da je devizni priliv u odnosu na isti period prošle godine, povećan za 10,5 odsto i iznosi 345 miliona evra.

Govoreći o planovima, Ljajić je rekao da će do Nove godine biti izmenjen Zakon o turizmu koji se mora prilagoditi potrebama privrede, biće izrađena prva verzija Strategije razvoja turizma 2015. do 2020. godine, dok će već narednog meseca doći do liberalizacije viznog režima za putnike sa Bliskog Istoka, Indije, Japana...

Foto: simaje / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: