Airbnb - kako savršeno odabrati smeštaj na putovanjima

Lepo je odsesti u hotelu visoke kategorije, ali teško ćete se izvući ispod stotinjak evra. Postoje i manje kvalitetni hoteli, hosteli na rubu higijenskih uslova, kao i “couchsurfing” ili avantura sa šatorom. Za svakoga ponešto. Nedavno je na putničkom nebu zasjala i nova zvezda, idealna za putnike srednjeg i višeg sloja koji žele novo iskustvo. Ime mu je Airbnb.

Izvor: Dnevnik.hr

Subota, 27.09.2014.

08:45

Default images

Konačno je došao trenutak godišnjeg odmora. Planirate da posetite neku evropsku metropolu, ali ne želite na “couchsurfing” jer vas je strah ili osećate nelagodu, u hostel jer vam se ne deli soba s još desetoro pijanih Skandinavaca, hotel vam je preskup, a rođaci kod kojih ste se mislili da se smestite - upravo su otišli na svoj godišnji.

Koliko putnika, toliko različitih želja, potreba, prenoćišta. Za sve one koji se nađu u takvoj ili sličnoj situaciji, odnedavno postoji i nova opcija. Ime joj je Airbnb, a ukratko se može opisati kao „Građani iznajmljuju svoje stanove.“ Dakle, bez šminkanja, izmišljanja, hladnoće apartmana, poput malog oglasnika na svetskom nivou jednostavno upadnete u nečiji stan za puno manje novca od hotela, a opet s puno više sigurnosti i poverenja nego kada je u pitanju “couchsurfing”.

Airbnb, skraćeno od Air Bed & Breakfast nastaje 2007. godine u San Francisku, kada dva prijatelja dolaze na ideju o pokretanju stranice koja bi im omogućila jeftiniji smeštaj na putovanjima. To im polazi za rukom godinu kasnije, i danas je u bazi 500.000 oglasa u 33.000 gradova u 192 zemalja. Impresivno, zar ne.

Kako je sve nastalo...

Pa u čemu je prednost Airbnb-a nad drugim načinima boravljenja u drugim gradovima i zemljama? Kao prvo, na stranici se možete uveriti u kvalitet stana, ali i njegovog vlasnika, gledajući recenzije ljudi koji su tamo boravili pre vas.

Kao drugo, plaćate agenciji, odnosno airbnb-u, a ne stanodavcu, i tek kad se javite agenciji i potvrdite da je stan u redu, odnosno da nemate nikakvih primedbi – airbnb uplaćuje vlasniku novac koji ste vi uplatili pre puta. Dakle, 24 sata nakon vašeg ulaska – nema prevare. Ako vam se stan iz bilo kog razloga ne sviđa, agencija će se potruditi da vam osigura zamenu.

Provizija je minimalna, 3-4%, pa iznajmljivanje stančića u Parizu, Beču, Londonu, stoji između 60 i 100 evra dnevno. U Južnoj Americi i puno jeftinije - u Riju već od 40 dolara dnevno, Peking za manje od 20 evra po danu...

Pravila su da se prijavi broj osoba koji će boraviti u stanu, a vlasnici ne ulaze u stan dok ste vi u njemu, osim ako se ne dogovorite suprotno, nema dosadnog čekiranja i brige hoće li vam i kako promeniti peškire kao u hotelu, a ako vas je više na putovanju, kad se podele troškovi, ispada da spavate za dvadesetak evra, u rangu s najpovoljnijim hostelima. I sopstvenim kupatilom.

Zašto baš Airbnb?

Sloboda i opuštenost je ono što većina putnika i turista izdvaja kod upotrebe airbnb-a, kao i jednostavan proces registracije, pristupačnost cena, vrhunski izbor i mogućnosti filtriranja

Izmenite par mejlova, nazovete ih, platite karticom, pokupite ključeve i ostavite ih kad ste na odlasku.

Negativne strane? Problemi s jezikom pri prvom susretu (prijatelj se namahao rukama kad je posetio Pariz, a vlasnik stana poslao majku na primopredaju, koja nije govorila engleski). Zatim, stan ne mora biti uredan kao na slikama, ali vam agencija u tom slučaju nudi vaučer i izvinjenje.

Ali prvo dobro pogledajte knjigu žalbi na stranici, odnosno recenzije, pa sami zaključite. I Barselona je malo skuplja, pa je teško naći stan ispod 80 evra...

Uglavnom, ako želite da se osećate bezbrižno, a ne da ste nekom nešto dužni, i pritom proći tri puta jeftinije od hotela – znate šta vam je činiti.

Airbnb je samo skupio ekipu koja iznajmljuje i postavio se kao online agencija. Ako i vi želite da iznajmite sobu ili stan, recite cenu, a oni uzmu procenat, malo od vas, malo od gosta. Oni ništa ne rade, samo skupljaju novac i daju vam portal preko kog se reklamirate. Ako želite, uzmete i depozit od 200 evra, pa ako se nešto razbije – nadoknadite. Ali to se retko radi, više se igra na poverenje.

Obavezno recenzirajte svoje goste, jer će i oni vas – a tako skupljate bodove kod novih gostiju, kao i poverenje. A jednom kad probate, vratićete se.

Nadamo se da smo vam dali dovoljno podataka i da ste se pronašli u novoj avanturi. Očekujemo razglednice, srećan vam put, počnite s klikom na Airbnb.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: