Tragom pisaca od Vračara do Kalemegdana

Besplatne šetnje Beogradom stopama naših čuvenih pisaca biće organizovane ovog tokom septembra i oktobra u okviru proslave šestog rođendana programa „Književni vodič kroz Beograd“.

Izvor: B92

Petak, 19.09.2014.

10:21

Default images

Prethodnih pet godina „Književni vodič kroz Beograd“ pratio je tragove petnaest beogradskih pisaca „ucrtavajući“ u mapu grada staze koje su povezivale najvažnije tačke njihovog života i stvaralaštva.

Kao logičan nastavak u okviru novog programa napravljena je sinteza pojedinačnih staza u jednu zajedničku i dodato još nekoliko pisaca koji nisu bili obuhvaćeni dosadašnjim programima. Staza se pruža od Vračara, od Makenzijeve ulice sve do Kalemegdanskog parka i Beogradske tvrđave i povezuje Miloša Crnjanskog, Slobodana Markovića, Borislava Pekića, Aleksandra Popovića, Milicu Jakovljević, Momčila i Svetomira Nastasijevića, Dušana Radovića, Branka Ćopića, Desanku Maksimović, Isidoru Sekulić, Iva Andrića, Rastka Petrovića, Đuru Jakšića, Danila Kiša, Stanislava Vinavera, Stevana Sremca, Janka Veselinovića, Borisava Stankovića i Branislava Nušića, smeštajući ih u jedan prostorni i vremenski okvir.

Tokom tročasovne šetnje prolazi se pored mesta gde su stanovali, ulicama kojima su se kretali, pored parkova kojima su šetali, kafana u kojima su pili, družili se, debatovali, ponekad zapevali, pored njihovih škola, fakulteta, redakcija listova ili ustanova u kojima su radili. Tako će biti osvetljen deo dvovekovne kulturne i društvene istorije Beograda.

Program „Književni vodič kroz Beograd“ već šest godina realizuje Centar za kulturne inicijative „Kulttura“ uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda. Šetnja traje tri sata i besplatna je.

Okupljanje je ispred zgrade u Makenzijevoj 81 u 16 sati je u petak 19. i četvrtak 25.septembrа i petak 3, 10 i 17. oktobrа.

Zbog ograničenog broja mesta obavezno je prijavljivanje na 066/056906, 066/056096 ili elektronskom poštom na kontakt@beogradskesetnje.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: